Nu ook Nederlandse culibladen op iPad

Het illustere Amerikaanse tijdschrift voor foodies, Gourmet, dat in 2009 door de economische crisis ophield te bestaan, kreeg een doorstart voor de iPad. En nu zijn er ook drie Nederlandse culibladen die niet meer alleen op papier bestaan, maar ook op de iPad te lezen zijn. Het gaat om Bouillon, Wining & Dining en Vegetarisch Fit.

Digitaal lezen is een trend die niet meer om te keren is, en ook in culibladenland komt die boodschap aan.

Experiment
Will Jansen, hoofdredacteur en uitgever van Bouillon, laat weten dat het nog een experiment is. Hij hoopt abonnees die de papieren versie opgezegd hebben hiermee toch te kunnen bedienen van de verhalen over koken en lekker eten uit zijn blad. Eerdere ervaringen met de App van zijn gidsje Wat zit er in uw eten? waren positief. 
Zelf zit hij nog het liefste met een papieren Bouillon, of boek, op de bank te lezen, en dat blijft ook de insteek van Bouillon. Hij vertelt me: “Ik wil er nog altijd lekker voor gaan zitten om een boek of Bouillon, te lezen. En met mij velen. Thuis of in de trein of in het vliegtuig. Maar er zijn genoeg mensen die daar anders over denken.” En hij laat weten dat de eerste reacties van digitale lezers  hoopgevend zijn.

Digitaal is goedkoper voor consument
Ook Joost Broeren, uitgever van Wining&Dining, ziet dat een nieuw tijdperk is aangebroken en haakt daar op in. Wining&Dining wordt, net zoals Bouillon, integraal beschikbaar gesteld voor de iPad. “Door het tijdschrift bladeren gaat intuïtief via een navigatiebalk met thumbnails; kleine afbeeldingen van iedere pagina. Bovendien onthoudt de applicatie waar de lezer is gebleven.”, zegt hij hier.
Naast deze praktische voorbeelden is er voor ons lezers ook een financieel voordeel om de bladen digitaal te gaan lezen: beide bladen zijn in de digitale editie goedkoper dan de papieren versie. Distribiteur Magzine.nu laat weten dat in februari/maart het mogelijk zal zijn om abonnementen af te sluiten.

Voorgoed over naar digitaal?
Hoewel Will Jansen het zelf niet ziet zitten, beseft hij goed dat dat misschien wel de toekomst is. Allereerst zijn we dankzij internet anders gaan lezen. “Onderzoeken wijzen uit dat onze hersenen, zelfs die van mijn generatie (60) niet meer kunnen dieplezen. Dat ze dus geen lange lappen tekst meer aankunnen.”, zegt hij. En dus worden ook in Bouillon, dat vooral op tekst gericht is,  foto’s steeds belangrijker. En dat is toch ook aantrekkelijker voor de digitale lezers. Daarnaast helpen faillissementen van drukkerijen niet mee om de papieren versie in stand te houden. Maar helemaal overgaan naar digitaal, dat doet hij liever niet. Tenzij het echt noodzakelijk wordt, maar dan heeft hij, vanwege de goedkopere prijs van digi-Bouillon, wel 3x meer i-abonnementen nodig als er nu gewone abonnees zijn.  

Van Bouillon is het winternummer beschikbaar, van Wining & Dining nummer 3 en 4 van 2010 en van Vegetarisch Fit al drie nummers. Kijk hiervoor op Magzine.nu > Hobby & Vrije tijd > Culinair.

Lees ook:Leuke en handige apps: Sabor
Lees ook:Twitteraars kiezen cover culibladen
Lees ook:Gourmet weer alive op iPad
Lees ook:Reserveer voor Dining with the Stars 2010
Lees ook:Dining with the stars 2010

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nu ook Nederlandse culibladen op iPad

  1. Willem

    Foodies magazine is al sinds oktober op de iPad te lezen. Zoek op Magworld in de App store.

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Dank voor de aanvulling, Willem. Ik ben zelf niet zo van de iPad, dus alle wegen die er naar toe leiden, ken ik nog niet zo goed. Maar leuk, het wordt dus steeds aantrekkelijker om er 1 te nemen..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>