Runderstoofpot voor de kleintjes

runderstoof

foto: Yasmijn Tan

Voor mijn eerste kind geboren werd, besloot ik een ding: hij zal goed leren eten! Vanaf zes maanden leren kinderen eten het best te waarderen door het in de puurste vorm en liefst in grote knabbelstukken tot zich te nemen. Ook wel de Rapley-methode genoemd. Want eten doe je met al je zintuigen. Je proeft het niet alleen, je ruikt er ook aan natuurlijk. En als je als kind net kennis maakt met al dat heerlijke eten dan voel er aan, knijp je erin, breek je het in stukjes of smeer je het uit over tafel. En in je mond leer je de verschillende structuren kennen van wat je eet. Daarom is die smurrie-achtige, gezoete prut uit potjes voor kleine kinderen ook uit den boze.

Kindvriendelijke stoofpot

Maar tegen de tijd dat zoonlief toe was aan zijn eerste vaste hapjes, wilde mama ook wel eens los in de keuken. Hompen broccoli en halve appels opdienen is leuk, maar ik kon niet wachten om echt te koken voor mijn kind. Ik bedacht toen een aantal kindvriendelijke versies van mijn eigen favoriete stoofpotten. Wel fijngemaakt om makkelijk te kunnen eten, maar zeker nog met structuur en knallend van de pure smaken. Deze stoofpotten zijn ook makkelijk in kleine porties in te vriezen, zodat je altijd wat bij de hand hebt. Dus laten we nu niemand meer horen zeggen dat koken voor je peuter zo lastig is en die potjes zo makkelijk!


RECEPT

Voor kinderen vanaf 6 maanden

Benodigdheden
1 flinke runder- of sukadelap (ca.250 gram)
1 kleine ui
200 g wortels (geschild)
2 flinke stengels bleekselderij
125 gram champignons
3 tomaten (ontveld)
3 takjes peterselie
600 ml water om mee te beginnen.
Olijfolie


Bereidingswijze
Verhit de olijfolie in een braad- of stoofpan. Snipper de ui en bak tot die glazig is.
Snijd de wortels, bleekselderij en champignons in stukjes en bak ze even mee met de ui, maar laat het mengsel niet bruin worden.
Snijd het vlees in dobbelsteentjes van ruim een centimeter. Voeg het vlees toe en bak even mee tot het dichtgeschroeid is.
Verwijder de zaadjes uit de tomaten en snijd ze in stukjes. Voeg de tomaten samen met het water en de takjes peterselie toe.
Breng het geheel aan de kook, doe een deksel op de pan en laat het geheel nu op een zo laag mogelijk vuur minstens 2 uur stoven. Af en toe roeren. Voeg wat water toe als het te droog wordt.
De stoofpot is klaar als het vlees helemaal zacht is of zelfs uit elkaar valt. De peterselie kun je eruit vissen. Nu kun je de stoofpot nog zo fijn pureren als je zelf wilt in een blender.
Serveer met aardappelpuree, rijst of couscous.
Heel goed in porties te bewaren in de diepvries (max. 3 maanden)

Lees ook:Recept snert
Lees ook:Kokenblog Kerstmenu: Pompoen-kikkererwtenstoofpot met halloumi
Lees ook:Recept snert; hoera voor de Hollandse pot
Lees ook:Recept Krokante asperges met lentesaus
Lees ook:Koken voor studenten met een kookboek: tomatensoep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>