Recept snert

Ik krijg niet alleen de lekkerste nieuwe kookboeken toegestuurd om jullie te beschrijven, soms wordt er een boek met een ander kaftje opnieuw uitgegeven en sturen ze die ook op. En dat gold ook voor Lekker Hollands van Yolanda van der Jagt. Maar je raadt het misschien al, dat boek heb ik al in de kast staan, en dus maak ik er weer een prijsvraag van. Maar daarover later meer, laat ik je eerst eens lekker maken met een recept uit het boek.

En wat is er nu toepasselijker om met dit snertweer ook weer eens snert te maken. Die heerlijke dikke Hollandse erwtensoep waarin een lepel rechtop kan blijven staan.  

SNERT
Maaltijdsoep voor 4 personen

Ingredienten:
* 500 gr spliterwten
* 300 gr hamschrijf (schenkel, evt vervangen door hamlap)
* 1 schouderkarbonade
* 1 speklapje
* 1 kleine prei
* 1/2 struik bleekselderij
* 1 kleine winterwortel
* 1 grote kruimige aardappel
* 2 uien
* 2 laurierblaadjes
* 1 kleine (paarden)worst of rookworst
* 1 tl zout
* peper
* een paar van de binnenste gele blaadjes van de struik bleekselderij

Bereidingswijze:
Was de spliterwten in een grote pan en breng ze met 2 liter koud water, het zout, de hamschijf, karbonade en het speklapje aan de kook. Laat 30 minuten op laag vuur koken en schep het schuim er regelmatig vanaf. Roer ook af en toe goed over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen.
Maak intussen alle groenten schoon en snijd ze in blokjes of ringetjes.
Voeg de prei, bleekselderij, wortel, aardappel, ui en laurier toe en laat de soep nog eens 30 minuten koken. Blijf roeren en mocht de soep dreigen aan te branden voeg dan wat warm water toe.
Haal de hamschijf, karbonade en speklap uit de pan en snijd het vlees in kleine stukjes. Snijd de worst in dunne plakjes en voeg al het vlees weer toe aan de pan. Breng op smaak met peper en zout en laat de soep nog eens 15 minuten zachtjes koken.
Hak de blaadjes van de bleekselderij en garneer hiermee de soep.

Uit: Lekker Hollands – Yolanda van der Jagt – Mo’media – isbn 9789057672293

—-

Lees ook:Recept snert; hoera voor de Hollandse pot
Lees ook:Recept uit Moro Londen: Soep van geroosterde pompoen met kaneel
Lees ook:Recept Soepje twee in één
Lees ook:Recept Goulashsoep
Lees ook:Recept Pittige rodebietensoep

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept snert

  1. Pingback: WIN kookboek Lekker Hollands | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>