Recept Krokante asperges met lentesaus

We kennen nog maar een paar echte seizoensproducten waar wij culi’s naar kunnen uitkijken. De (witte) asperge van eigen bodem is er daar één van. De meeste lekkerbekken die ik ken hebben ze al minimaal twee keer gegeten dit seizoen. Zelf heb ik ze al vier keer op tafel gezet, en nog alleen op de klassieke manier met ham en ei.

Maar in het Donderdag Veggiedag Kookboek (straks hier meer over dit kookboek) staan twee recepten met asperges die ik de komende anderhalve maand nog wel wil uitproberen. Dat zijn de Clafoutis van asperges, maar ik begin denk ik met de Krokante asperges met lentesaus. De combinatie van ingrediënten in dit recept maken mij het meest nieuwsgierig naar de smaak ervan.   

Krokante asperges met lentesaus
Voor 4 personen, zegt het recept, maar dan moet je er nog spinazie en aardappelpuree bij maken. Je kunt het recept ook verdubbelen en er gekookte aardappels bij eten, dat is net even wat makkelijker.

Ingrediënten:
* 16 asperges
* 4 brickvellen (of filodeeg; beide bij de Mediterrane groentenboer)
* 2 tomaten
* 100 gr champignons
* 1 bos lente-ui
* 100 gr bakboter of sojaboter
* 1 koffielepel dragon
* olijfolie
* peper en zout

Bereidingswijze:
Laat het deeg ontdooien.
Schil de asperges vanaf 3 a 4 cm onder het kopje. Kijk goed of je geen stukje vergeten bent. Ga desnoods ‘twee keer rond’, want schil aan je asperges is echt niet lekker.
Breng water aan de kook, voeg zout toe en kook de asperges hierin gaar (15 a 20 minuten). Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken en afkoelen.
Maak de saus. Breng opnieuw water (of gebruik het water van de asperges) aan de kook. Maak met een scherp mes een kruisje in het vel van de tomaten en dompel deze 10 sec. in het kokende water. Vis ze eruit en pel het velletje dat los begint te laten er helemaal af. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
Maak de champignons schoen en snijd ze in kleine stukjes. Snijd de lente-ui in ringetjes.
Verwarm de boter en laat hierin de tomaten zachtjes bakken. Kruid het met dragon, peper en zout. Voeg de champignons toe en laat zachtjes gaar stoven. Doe als laatste de lente-ui erbij.
Doe de olijfolie in een schaaltje en strooi er wat peper en zout bij.
Snijd een vel deeg doormidden, bestrijk het halve vel met de olijfolie en leg er twee asperges op. Vouw het deeg om de asperges en maak zo van al het deeg aspergepakketjes.
Bak de verpakte asperges in olie tot het deeg krokant is en serveer met de saus.

boek: Donderdag Veggiedag kookboek – Miki Duerinck & Kristin Leybaert – Standaard - isbn: 9789002235801

Dol op asperges? Kijk hier voor andere lekkere recepten met asperges.

Lees ook:Italiaanse salade met asperge en artisjok
Lees ook:Recept Asperges met Hollandaisesaus
Lees ook:Recept Spaghetti met groene asperges
Lees ook:Recepten tomatensaus
Lees ook:Spaghetti met rauwe tomatensaus

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Krokante asperges met lentesaus

  1. Pingback: Donderdag Veggiedag Kookboek | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>