Recept ‘Kruidje roer mij’: groentepaella (paella de pimienta)

Omslag_Kruidje roer mij

Met kruiden verrijk je een gerecht. Dat weet iedereen. Al eeuwen lang worden kruiden en specerijen in de keuken gebruikt als smaakmakers. Maar welke kruiden smaken goed in welk gerecht en hoe maak je smaakvolle combinaties? Kruidje roer mij leert je hoe je kruiden in de keuken gebruikt. Natuurlijk ken je kaneel, basilicum, peterselie en paprikapoeder wel. Misschien zijn sumak, djahé, ketoembar en lavas minder bekend? En wat is eigenlijk rommelkruid? Waar kun je een bepaald kruid voor gebruiken? Hoe maak je kruidenmengsels zelf? Welke mix gebruik je bijvoorbeeld voor kofta of taco’s? Dit e‐book  inspireert je om de bekende maar ook de minder bekende kruiden te gebruiken en om zelf kruidenmengsels te maken.

Morgen mag koken.blog.nl een exemplaar van Kruidje roer mij weggeven!

Eerder schreven we al over het e-book Eten uit de natuur. Daarin vond je antwoorden op allerlei vragen over eten uit de natuur.  Bijvoorbeeld welke veelvoorkomende planten kun je eten, waar vind je ze, wanneer oogst je ze en hoe maak je ze klaar? Hoe vind je lekkere bladplanten, bloemen, bessen, noten en paddenstoelen. En, ook niet onbelangrijk, welke planten en paddenstoelen moet je juist laten staan? Nu wordt de serie ‘Ontdek snel’ uitgebreid met het e-book Kruidje roer mij. Handig, want ook dit digitale kookboek heb je altijd en overal bij de hand op je tablet, smartphone, e‐reader en computer.

Recepten
Je vindt in dit e-book verrassende recepten met bekende kruiden, bijvoorbeeld zelfgemaakte hoestdrank met rozemarijn en tijm en homemade ginger ale op basis van gember. Maar ook de beste versies van klassiekers zoals hachee, ouderwets lekkere draadjesvlees en kruidnootjes. En een enorm arsenaal aan internationale gerechten zoals dolma’s, tabouleh, sofrito, albondigas en paella de pimienta. Van die laatste hieronder het recept.

De auteur: tv-kok Larisse van der Haar
Culinair schrijver en tv‐kok Larisse van der Haar‐Buijze houdt zich volop bezig met puur eten: zij schrijft hierover boeken en artikelen voor diverse bladen. Larisse over Kruidje roer mij: “Zelfs de kleinste hoeveelheid kruiden kan de uitkomst van een gerecht beïnvloeden en dat is precies waar het geheim in schuilt. Een gerecht breng je niet op smaak door er zoveel mogelijk kruiden aan toe te voegen. Je moet juist zoeken naar de perfecte combinatie van kruiden en ingrediënten waarbij het kruid het gerecht complementeert en verrijkt maar zeker niet domineert. Gebruik een subtiele hoeveelheid van zorgvuldig gekozen kruiden in combinatie met kwalitatief uitstekende ingrediënten voor de juiste balans. Dit uitgangspunt is de basis van elk succesrecept.”

paella1

RECEPT: groentepaella (paella de pimienta)

Maak gebruik van de mooiste kruiden en specerijen om deze geweldige kleurrijke paella te maken. Een droom voor vegetariërs, maar eigenlijk voor iedereen. Zeker ook voor mensen met een voedselovergevoeligheid want dit recept is vrij van (tenminste) de veertien belangrijkste allergenen!

Ingrediënten:

  •     1 gele puntpaprika
  •     1 rode puntpaprika
  •     1 gele trostomaat
  •     1 rode trostomaat
  •     1 witte ui
  •     1 knoflookteen
  •     100 gram doperwten (bij voorkeur verse)
  •     100 gram groene aspergepunten
  •     1 theelepel zoete paprikapoeder
  •     1 theelepel pittige paprikapoeder
  •     ½ theelepel zeezout, peper naar smaak
  •    paellarijst (eventueel te vervangen door risottorijst)
  •    tomberries (minitomaatjes ter grootte van een bosbes, verkrijgbaar bij de groentespecialist of groothandel)
  •    peterselie
  •    1 citroen
  •    olijfolie

paella2

Bereiding:

  • Snijd de puntpaprika’s in kleine reepjes. Halveer de tomaten en rasp ze zodat alleen de schil overblijft, deze gooi je weg. Snipper de ui en de knoflook. Snijd de aspergepunten in kleinere stukjes. Kook het water.
  • Verwarm de olijfolie in de paellera (paellapan). Heb je geen paellera? Een diepe koekenpan of zelfs elektrische pizzapan of hapjespan voldoet prima.
  • Voeg de reepjes puntpaprika toe en roer met een schuimspaan af en toe om. Voeg na een paar minuten de ui en knoflook toe. Voeg na weer een paar minuten de erwten en aspergepuntjes toe. Voeg achtereenvolgens de kruiden toe. Voeg vervolgens de geraspte tomaat toe. Roer geregeld even met de schuimspaan. Voeg dan zoveel water toe, tot het een centimeter onder de rand van de pan staat.
  • Zodra het water kookt, voeg je de rijst toe. Roer de rijst met de schuimspaan één keer door het gerecht en roer daarna zo min mogelijk. Voeg zo nodig meer water toe: de rijst moet al het water absorberen en goed gaar worden. Is de rijst nog niet gaar genoeg, voeg dan nog wat (heet) water toe.
  • Strooi in de laatste minuten de tomberries over de paella. Roer de paella nu niet meer door. Wanneer alle rijst gaar is, en het vocht is opgenomen, is de paella klaar. Garneer met wat fijngehakte peterselie en halve citroenen

 

Ontdek snel: Kruidje roer mij

  • Prijs: € 6,99
  • Uitgeverij: Van Duuren Media
  • Formaat: epub, te lezen op e‐readers, tablets, smartphones en computers
  • Verkrijgbaar bij alle bekende (online) boekenwinkels

Lees ook:Woensdag winactie: Kruidje roer mij
Lees ook:Recept Rijst met tuinbonen en dille
Lees ook:Recept Garnalenrisotto met doperwten
Lees ook:Recept Zomerse citroenrisotto
Lees ook:Recept Zomerse kruidenrisotto met krokante parmaham

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>