Traditionele Oudjaarssalade

 Op elke laatste dag van het jaar verschijnt hij weer de traditionele oudjaarssalade. Natuurlijk zijn altijd de oliebollen, oesters en champagne van de partij, maar in navolging van mijn moeder maak ik ook altijd een Oudjaarssalade. Een Oudjaarssalade kenmerkt zich door een salade die gepresenteerd wordt als klok waarvan beide wijzers op de twaalf gezet zijn. Mijn moeder maakte altijd een zalmsalade en plaatste gehalveerde hard gekookte eieren op de klokcijfers, waarna ze met ketchup de cijfers erop tekende.  De wijzers van de klok sneedt zij vervolgens uit de wortels.  Tijdens Oudjaarsavond mocht je al van de salade eten, maar de twaalf uur stand van de wijzers mocht pas om twaalf uur ‘s nachts genuttigd worden. Hieronder het recept.

 

Ik heb in plaats van een zalmsalade een eiersalade gemaakt en uit wortelen de cijfers van de klok gesneden. Er komt bij mij dus geen tomatenketchup in deze salade voor. Ook heb ik in plaats van hardgekookte eieren op de klokcijferposities gekozen om de eierschalen gevuld met de eiersalade te plaatsen. De eierschalen heb ik netjes kunnen aftoppen met mijn favoriete keukentool de ‘clack‘ die ik eerder beschreven heb op koken.blog.nl.

 

recept voor de oudjaarssalade
12  hardgekookte eieren
2 theelepels kerriepoeder
4 eetlepels mayonaise
3 theelepels gedroogde kervel
2 theelepels peterseliepoeder
snufje zout en peper
blaadjes groene sla
2 wortelen
afbak ciabatta

Bereiding. kook de eieren 7 minuten. Giet ze vervolgens af en laat ze schrikken. Gebruik de ‘clack’ om de eieren te onthoofden en ze voorzichtig leeg lepelen. De vulling van de eieren in een schaal doen en met een eiersnijder in twee stappen klein maken.  Vervolgens de mayonaise erdoor roeren en alle kruiden en zout toevoegen. Nogmaals roeren en naar smaak zout en kerriepoeder toevoegen. Een ovale schaal pakken en de groene sla op de bodem leggen. Vervolgens de eiersalade in de lege eierschalen plaatsen met een theelepel. De overige eiersalade over de groene sla in het midden van de schaal leggen en rondom op de posities van de klok de eierschalen plaatsen. Daarna de wortelen in de lengte snijden en vervolgens met een mes de cijfers en wijzers van de klok uitsnijden. Deze op de juiste posities van de klok plaatsen en voila de Oudjaarssalade is gereed. Serveren met vers gebakken ciabatta. Een heel goed uiteinde gewenst!

Lees ook:De Keukentool van 2012 – Denise tikt een eitje!
Lees ook:Recept Worteltaart
Lees ook:Recept Groene frittata
Lees ook:Recept gepocheerd ei
Lees ook:Recept Andijvietaart met blauwschimmelkaas

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Traditionele Oudjaarssalade

  1. Herna

    Wat een leuk idee. Wel een beetje te laat gesplaatst. Ik denk niet dat veel mensen op oudjaaravond nog een salade gaan maken.

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn

      Ja, geweldig zo’n saladetraditie. Ook leuk dat de wijzers op de twaalf pas na twaalven gegeten mogen worden.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>