Recept Worteltaart

Jarenlang heb ik geloofd dat het eten van wortels goed is voor je ogen. Tot ik toch een bril moest, de vele worteltjes die ik tijdens het maken van mijn huiswerk wegknaagde ten spijt. Maar er zit heus bètacaroteen in wortels. En hiermee maakt ons lichaam vitamine A, dat weer nodig is om nachtblindheid te voorkomen. Maar zoals meestal met dit soort dingen: er zit al genoeg vitamine A in ons andere voedsel, zodat het extra eten van worteltjes niet nodig is.
En net las ik, dat dit misverstand ontstond in de Tweede Wereldoorlog.


In de vliegtuigen werden rode lampjes ingebouwd, die minder verblindend werkten voor de piloot en waardoor deze dus beter kon zien in de donkere nacht. Maar om dit geheim niet in verkeerde handen te laten vallen, werden de piloten wijsgemaakt dat ze beter zagen doordat ze op een dieet van wortelen waren gezet. Dat las ik in het kookboek Koken met Twee voor Twaalf, dat de vragenbedenker van het quizprogramma Twee voor Twaalf samenstelde. In dit boekje geeft hij bij allerlei culinaire weetjes die in de quiz voorbijkwamen een lekker recept en presentatrice Astrid Joosten zorgde voor de wijnadviezen. Vanavond meer voorbeelden, nu maken we de worteltaart uit het boek.

WORTELTAART

Ingredienten:
* 300 gr wortelen
* 300 gr bloem
* 300 gr suiker
* 300 ml zonnebloemolie + olie om in te vetten
* 4 eieren
* 1 tl bakpoeder
* 1 tl zout
* 75 gr walnoten of pecannoten
voor het glazuur:
* 150 gr roomkaas (Mon Chou of Philadelphia)
* 1 el citroensap
* geraspte schil van 1 citroen
* 200 gr poedersuiker
* 50 gr boter

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Haal de roomkaas en de boter voor het glazuur alvast uit de koelkast.
Meng de suiker, olie en eieren en roer er de bloem, bakpoeder en het zout door.
Rasp de wortelen fijn en hak de noten in stukjes. Voeg dit toe aan het deeg.
Vet twee springvormen van 22 cm in met wat olie.
Verdeel het beslag over de springvormen.
Bak de cakes in 40 tot 50 minuten gaar.
Maak intussen het glazuur door de ingredienten daarvoor door elkaar te kloppen met een garde of mixer.
Laat de cakes afkoelen en smeer het glazuur over de cakes (met de bolle kant van een lepel of een paletmes).

update: Ik heb deze worteltaart inmiddels zelf ook gemaakt, en niets dan lof! Ik heb er alleen maar complimentjes over gekregen!

Koken met Twee voor TwaalfUit: Koken met Twee voor Twaalf – Ruud van Marion – Scriptum – isbn 9789055946198

 Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Traditionele Oudjaarssalade
Lees ook:Recept: kwarkcake met roomkaas en aardbeien
Lees ook:Recept sinaasappeltaart
Lees ook:Superfoods in alle soorten en maten
Lees ook:Recept Koninginnehapje met zalm

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Recept Worteltaart

  1. Lia

    Dit is misschien een ontzettend domme vraag, maar als er in een recept zonnebloemolie staat, kun je dan ook gewoon olijfolie gebruiken? Het recept ziet er in ieder geval erg lekker uit, misschien toch eens proberen te maken!

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Lia, over het algemeen kan olijfolie de zonnebloemolie zeker vervangen, maar dat is wel afhankelijk van het recept.
    In dit geval zou het kunnen, maar ik denk dat je de olijfolie niet meer zult proeven en dat er daarom gekozen is voor de goedkopere variant van zonnebloemolie.
    Laat je nog even weten of de taart lekker is geworden?

      /   Reply  / 
  3. Lia

    Dank je wel voor je snelle reactie, Edith. Als ik de taart heb gemaakt, laat ik het je zeker weten!

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Koken met Twee voor Twaalf | Koken

  5. Pingback: Vis is goed voor je oren! | Koken

  6. Nikki

    ik wil voor mijn verjaardag ook worteltjestaart maken, maar dan wil ik er maar 1. Omdat er in het recept staat dat je twee springvormen van 22 cm in moet vetten met wat olie, neem ik aan dat de ingrediënten voor 2 taarten zijn. Moet ik het dan voor 1 taart allemaal door de helft doen, of was het een typfout?
    Dank je!

      /   Reply  / 
  7. brechtje

    De taart is heerlijk. Zonnebloem olie vervangen door olijfolie is naar mijn mening geen goede keuze. De smaak van olijfolie is veel sterker.
    Ik maak zelf altijd 1 taart van het recept. Dan moet de baktijd wel wat worden verlengd (af en toe even prikken met de breinaald om te zien of de taart al gaar is). Na het afkoelen snijd ik de taart dan doormidden en smeer de fondant ook over de onderste helft. Dan op elkaar en de taart helemaal afsmeren.

      /   Reply  / 
  8. Edith Dourleijn Auteur

    Ja, deze is zeker lekker! Goed idee, Brechtje, om de taart doormidden te snijden en het onderste stuk in te smeren met de fondant. Ga ik ook eens doen!

      /   Reply  / 
  9. Renee

    is dit ook voor paarden want ik zou het graag voor mijn paard willen maken maar hij is wel lekker voor mense3n hoor

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>