De Keukentool van 2012 – Denise tikt een eitje!

Mijn favoriete keukentool dit jaar is de ‘Clack” en heeft te maken met het tikken van een eitje. Het  is misschien niet een tool die ik dagelijks gebruik, maar het is wel een leuke gadget. De ‘Clack’ maakt het namelijk mogelijk om gekookte eieren op een nette manier te onthoofden, zodat een keurig rechte afgetopte eierschaal ontstaat die ontdaan van de eierinhoud gevuld kan worden met bijvoorbeeld een zalmmousse of garnalensalade. Leuk dus om te gebruiken voor de kerstdagen en op een originele manier amuses te presenteren.

Eenvoudig in gebruik
De ‘Clack’ is eenvoudig te gebruiken. Het onthoofden van het ei gebeurt in twee stappen. De eerste stap bestaat uit het plaatsen van de ‘clack’ op de puntige zijde van het ei. Voor de tweede stap haal je de ijzeren bal langs de glijstang van de ‘Clack’ omhoog en laat je de bal naar beneden vallen. Dan ontstaat de keurige snede op de eierkap die je met een mesje omhoog kan wippen om vervolgens de eierschaal van eiwit en eigeel ontdoen. Nu is de representatieve schaal gereed om gevuld te worden.  Let er wel op dat je het gebruikt op gekookte eieren, want anders wordt het een enorme kliederboel.

Hieronder deel ik graag nog mijn receptje voor een heerlijke garnalensalade waarmee je de eierschalen kunt vullen:

Garnalensalade met cognac en whiskey

Ingredienten voor 10-12 personen
250 gram hollandse garnalen
200 gram mayonaise
50 gram ketchup
100 gram koffiemelk
scheut cognac
scheut whiskey
sap van 1 citroen
bosje verse bieslook
2 theelepels gedroogde dille
peper/zout

Bereiding. De mayonaise, ketchup en koffieroom met elkaar mengen in een grote kom. Vervolgens scheut cognac en scheut whiskey erbij doen en goed doorroeren. Nu het sap van de citroen beetje voor beetje erbij gieten en af en toe proeven of de smaak al goed is. Dus niet in een keer de citroen erbij doen, want dan wordt het te zuur. De saus is redelijk dun en roze van kleur, maar het is vooral belangrijk dat de verschillende smaken in evenwicht zijn.  Dus proef je teveel room dan een beetje meer ketchup toevoegen. Mocht de smaak van cognac en whiskey te overheersend zijn, dan voeg je meer mayonaise en koffieroom toe. Vervolgens de gepelde hollandse garnalen toevoegen en de gedroogde dille. De bieslook in kleine stukjes knippen en erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout en de garnalensalade is gereed om in de eierschalen te scheppen. Een vers takje bieslook erop en de kerstamuse is klaar.

Dit is de vierde en laatste bijdrage, waarin de vier culinair redacteuren van koken.blog.nl terugblikken op hun favoriete keukengerei van 2012.

Lees ook:Traditionele Oudjaarssalade
Lees ook:Recept geflambeerde coquilles met spek
Lees ook:RECEPT: De lekkerste tomatenketchup
Lees ook:Recept Sardines met oestermayonaise van Alex Atala
Lees ook:Recept Gegrilde kip met citroen en sumak

1 Reacties // Reageer

One thought on “De Keukentool van 2012 – Denise tikt een eitje!

  1. Katja

    Wat handig!Die gaat op mijn verlanglijstje.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Traditionele Oudjaarssalade | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>