Koken met sterren, kerstrecept nr.7: zacht gegaarde kreeft met asperges, ponzu en mosterd van miso en abrikozen.

Het is al bijna kerst en je wil vast wel wat inspiratie voor bijzondere recepten opdoen. Vandaag verschijnt het laatste recept in de  serie ‘koken met sterren’. Koken.blog.nl heeft de afgelopen maanden iedere vrijdag feestelijke recepten van Nederlandse Michelsterrenchefs gedeeld die toegankelijk zijn om te maken. Je kunt de reeds gepubliceerde recepten terugzoeken in de rubriek ‘recepten’ of onder de noemer ‘koken met sterren’. Op deze manier kun je iets heel bijzonders op de kersttafel zetten.

Deze week hebben we Dick Middelweerd van het onlangs met twee Michelinsterren bekroonde restaurant De Treeswijkhoeve zover gekregen een heerlijk recept te delen. Wij wensen jullie heel veel succes met de bereiding en natuurlijk veel eetplezier! Hieronder zijn recept van: zacht gegaarde kreeft met asperges, ponzu en mosterd van miso en abrikozen.

Zacht gegaarde kreeft met asperges, ponzu en mosterd van miso en abrikozen

Ingrediënten, 4 personen

sojagelei:
7 dl water
2 dl sojasaus (Kikkoman)
1 dl mirin (zoete rijstkookwijn)
6 gr agar-agar, geweekt (natuurwinkel)
2 blaadjes gelatine, geweekt

Gemarineerde abrikozen:
100 gedroogde abrikozen
1/4 limoenschil, geraspt
2 deciliter water
2 decliter witte wijn
1 dl mirin (toko)
1 theelepel misomosterd (toko)

 Ponzubouillon:
2 dl ponzu (toko)
klontje koude boter

4 kreeften
1 eetlepel cayennepeper
enkele radijsjes, dungesneden
4 gekookte asperges, in fijne julienne gesneden

Bereidingswijze

Ponzugelei. Breng de ingrediënten voor de gelei aan de kook, bind met agar en gelatine en stort op een plateau. Laat opstijven in de koelkast.
Abrikozen. Opzetten met alle ingrediënten, aan de kook brengen en in het vocht laten afkoelen. Doe de abrikozen in de keukenmachine. Maal tot een gladde massa en breng op smaak met miso-mosterd tot een mooie zuur-zout-zoetverhouding.
Ponzubouillon. Fruit in wat olie de sjalotten, gember en knoflook. Blus af met de rest van de ingrediënten. Klop er een klontje boter door.
Kreeft: Kook de kreeft 4 minuten in kokend water met cayennepeper. Maak de kreeft schoon.
Serveren. Leg in het midden van het bord de kreeft, asperges en abrikozen en als laatste een plakje gelei. Garneer met de radijs.

Lees ook:Recept Cappuccino van groene asperges en Parmezaanse kaas
Lees ook:8 kerstrecepten van sterrenchefs
Lees ook:Recept: Salade met groene asperges en yoghurtdressing
Lees ook:Recept Koreaanse groentennoedelsalade met asperges en aubergine
Lees ook:Recept Asperges met Hollandaisesaus

1 Reacties // Reageer

One thought on “Koken met sterren, kerstrecept nr.7: zacht gegaarde kreeft met asperges, ponzu en mosterd van miso en abrikozen.

  1. Daan

    Ik houd van Abrikozen! Mjam mjam mjam!

    Mooi gerecht!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>