Recept: Salade met groene asperges en yoghurtdressing

brunch 2

Zoveel ophef als erover gemaakt wordt, zo weinig worden ze gegeten: witte asperges. Tenminste, ik ken genoeg mensen die ze zelf thuis niet klaarmaken. Voor een deel snap ik dat wel: asperges wil je dagvers eten en of dat lukt als je je groenten bij de supermarkt koopt, is maar de vraag. Mijn aspergeconsumptie is aanzienlijk gestegen sinds ik in het zuiden van het land woon. Maar goed, ik fiets 5 minuten en haal ze bij de boer in het dorp!

Iedere eerste keer van het jaar maak ik ze op traditionele wijze klaar: met een gekookt aardappeltje, dikke plakjes ham (van de varkens van de aspergeteler) en een gekookt eitje. Okay, ook nog wat gesmolten boter erover. En daarna ga ik van alles uitproberen: grillen, gevacumeerd garen, in de oven. Ik ben benieuwd of ik dit seizoen nog enthousiast wordt. Het is inmiddels toch een beetje traditie om ze in een lekker zonnetje te schillen. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je in de buitenlicht goed kan zien of ze goed genoeg geschild zijn!

En al bladerend in de nieuwste kookboeken viel het me op: in kookboeken zie je nauwelijks recepten voor  asperges, laat staan voor witte asperges. Natuurlijk zijn er wel kookboven over de witte stengel, maar let er maar eens op je reguliere kookboeken! Het zal toch niet zo zijn dat kookboekenschrijvers niet weten wat ze met asperges aan moeten? Of denken ze dat mensen het een moeilijke groente vinden en laten ze ‘m daarom maar achterwege? Ik weet het niet, jij wel?

Ook in het alleraardigste kookboek Brunch van de Vlaamse zussen Debremaeker speelt alleen de groene asperge een deuntje mee. Maar wel met een bijzondere dressing.
–> En vanmiddag geven we een exemplaar van dit kookboek weg! <–
 

 

Groene asperges met yoghurtdressing en een gepocheerd eitje
Klein gerechtje, als ontbijt of lunch, voor 8 personen

Ingrediënten:
* 40 groene asperges
* boter en olijfolie
* 250 gr Griekse yoghurt
* lekker veel: verse munt, bieslook en platte peterselie
* citroensap
* cayennepeper
* 8 eieren (kakelvers)

Bereidingswijze:
Breng een ruime pan met water aan de kook.
Snijd eventueel de onderste stukjes van de groene asperges.
Verhit wat boter en olijfolie in een koekenpan en bak hierin de asperges beetgaar. Breng ze op smaak met peper en zout.
Hak de groene kruiden en meng ze met de citroensap en cayennepeper naar smaak door de yoghurt. Breng op smaak met zout.
Als het water kookt: pocheer de eieren.
Giet een scheut azijn in het water.
Breek voorzicht 1 ei in een kommetje. Laat dit voorzichtig in het water glijden. Laat 2-3 minuten zachtjes garen en neem het met een schuimspaan uit het water. Laat op keukenpapier uitlekken en pocheer ook de andere eieren.

Schik de asperges op de borden, lepel de yoghurtdressing erover en maak af met een gepocheerd eitje.

Hier meer info over het pocheren van eieren. Of gebruik anders dit hulpmiddeltje!

.

Uit het boek Brunch van Els en Iris Debremaeker [uitgeverij Standaard; isbn 9789002252020] – meer culiboeken vind je in de rubriek Kookboeken

 

 

Lees ook:Recept Asperges met zalm en basilicumsaus
Lees ook:Recept Asperges met Hollandaisesaus
Lees ook:Recept witte asperges net even anders
Lees ook:Recept Groene asperges met salsa van gegrilde sla
Lees ook:Basisrecept witte asperges

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>