Recept Gegrilde kip met citroen en sumak

In de Arabische keukens wordt regelmatig sumak gebruikt. Dat is een gedroogd donkerrood besje dat gemalen wordt gebruikt, vaak ter vervangen van citroensap. De zurige en tegelijk kruidige smaak is heerlijk bij kip, vis of in salades. De meest kans om het te vinden heb je bij de Perzische groentenboer.
Dit recept voor kip met citroen en sumak komt uit Arabia, een nieuw boek over de Arabische keukens van Merijn Tol en Nadia Zerouali. Vanavond vertel ik je er meer over.

GEGRILDE KIP MET CITROEN EN SUMAK

Ingredienten:
* 1 hele kip
* 3 tenen knoflook
* 2 (biologische) citroenen
* 1 eidooier
* 1 el mosterd
* 1,5 dl olie + olie voor de marinade
* sumak
* peper en zout

Bereidingswijze:
Halveer de kip, maar niet helemaal door, zodat je ‘m open kunt slaan en plat kunt leggen. Of je snijdt de kip in makkelijk te bewerken delen (of dat laat je je poelier doen).
Maak een marinade van de geraspte schil en het sap van 1 citroen, de fijngehakte knoflook, 4 el olie, peper en zout. Laat de kip minimaal een uur in de koelkast marineren.
Rooster dan de kip gaar op de barbecue, in 1 a 1,5 uur. Of je legt ‘m in oven van 220 graden tot ie gaar is. Draai ‘m halverwege om.
Maak een mayonaise door de eidooier, zout, peper, sap van 1 citroen (begin met een beetje, misschien heb je niet alles nodig) in een hoge maatbeker te doen. Zet de staafmixer erin en schenk hierop voorzichtig 1,5 dl olie op. Zet de staafmixer aan en haal ‘m voorzichtig omhoog. Of klop de mayonaise met de hand.
Breng, indien nodig, verder op smaak met citroensap, peper en zout.
De gegrilde kip bestrooi je royaal met sumak en serveer het met de mayonaise.

Lekker met ingelegde zure groene pepertjes en flatbread (Libanees platbrood).

Uit: Arabia – Merijn Tol & Nadia Zerouali – Kosmos – isbn 9789021537795

Lees ook:Recept Viva Arabia: sardientjes met tomaat en eieren
Lees ook:Recept Fettucine met roodlof en bottarga
Lees ook:Bismilla Arabia
Lees ook:Viva Arabia
Lees ook:Arabia

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Recept Gegrilde kip met citroen en sumak

  1. Pingback: Arabia | Koken

  2. De Poelier

    Hallo Edith, wonderlijke smaak geeft sumak! Ik heb het recept geprobeerd en was lekker, maar wel een beetje zuur. Hoort dit zo of ben ik te royaal geweest met de sumak?

      /   Reply  / 
  3. Edith Dourleijn

    Dag Poelier,
    Nee, sumak is een beetje zurig, wordt in het Midden-Oosten vaak ook gebruikt als vervanger van citroen! Je snapt nu dus wel waarom ze dat doen, nietwaar?

      /   Reply  / 
  4. De Poelier

    Inderdaad, ik hou het daarom maar op gegrilde zure kip [kip met sumak]. Ik zal het nog eens maken en kijken of ik de bereiding kan verfijnen. Bedankt voor het recept!

      /   Reply  / 
  5. Edith Dourleijn

    Ik ben benieuwd! Kom je hier weer terug om ons over het eindresultaat te vertellen?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>