Recept cake

We kennen allemaal het kopje koffie met het plakje cake. Bij een begrafenis of crematie, bedoel ik dan. Maar is het niet eens tijd om daar verandering in te brengen? Nu, tijdens ons leven, eten en koken we graag, en waarom zouden we onze laatste gasten dan niet wat lekkers geven? Niet alleen het leven, maar ook de dood kan je vieren met lekker eten.

Klinkt misschien wat wonderlijk, nietwaar? Maar Jeanette Diepenbroek maakte er een studie van en schreef in het kookboek Wat eet je op een begrafenis? over de oude en nieuwe rituelen rondom begraven in Nederland. Vanmiddag zal ik je er meer over vertellen.

Maar nu gaan we toch een cake bakken. Eentje die veel lekkerder is dan de kant-en-klare die je te vaak voorschoteld krijgt. Eén die je ook in een droeve tijd graag zult eten en misschien wel zelf wilt bakken (voor iemand anders?). Ook omdat het afwegen, mixen en bakken zelf al rustgevende bezigheden kunnen zijn.     

CAKE

Ingrediënten:
* 200 gr zelfrijzend bakmeel
* 200 gr boter, plus extra om in te vetten.
* 200 gr basterdsuiker
* 4 eieren (op kamertemperatuur)
* wat geraspte citoenschil of wat druppels amandelessence
* zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Zeef de bakmeel met het zout. Vet een cakevorm lichtjes in.
Mix de boter door de suiker tot ze licht ziet.
Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Voeg pas het nieuwe ei toe als de vorige volledig is opgenomen. Blijf flink mixen, hoe luchtiger het beslag, hoe luchtiger de cake zal worden.
Meng daarna ook in porties de bloem door het beslag en voeg als laatste de smaakmakers toe.
Doe het cakebeslag in de vorm en bak de cake in 40-50 minuten gaar.

boek: Jeanette Diepenbroek – Wat eet je op een begrafenis? – Meinema – isbn: 9789021142562
te koop in de koken.blog-shop

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Recept Zoete en hartige cake met chorizo en ananas
Lees ook:Recept Hartig-zoete cake met feta en abrikozen
Lees ook:10 tips voor de perfecte cake
Lees ook:Wat eet je op een begrafenis?
Lees ook:Recept Aardbeiencake

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Recept cake

  1. Boekenwurmpje

    Heerlijk, precies zoals ik altijd al mijn cakes maak en de kinderen het ook makkelijk kunnen.
    Maar toch krijg ik ‘m nooit zoals de franse quatre-quart; ander soort ingerdienten misschien?
    Ben benieuwd naar het overige “troost-eten”.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Wat eet je op een begrafenis? | Koken

  3. Edith Dourleijn Auteur

    Wat bedoel je met de Franse quarte-quart? Ik geloof niet dat ik die ken. Overigens staat dit recept niet in dit kookboek, maar zo maak ik zelf altijd cake! ;-)

      /   Reply  / 
  4. ferdidant

    stom ik heb geeen bakmeel wat moet ik doen ? grrrr.

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn Auteur

      Heb je geen bloem en bakpoeder in huis? Even googlen en je weet hoe je daarmee zelfrijzend bakmeel kunt vervangen. Succes!

        /   Reply  / 
  5. remco

    hmm ja werkt alleen op een gasoven naar mijn idee. Ik doe het altijd volgs deze manier maar er is nog nooit een goede creatie uitgekomen… ik gebruik namelijk combi-mgnetron

      /   Reply  / 
  6. Suzan

    Een quatre-qart is een evenveeltje. Vier gelijke delen boter, bloem, ei en boter. Heerlijk, meng zelf wel eens amandelmeel of cacao, bijv 70% meel, 30% cacao

      /   Reply  / 
  7. Edith Dourleijn Auteur

    Inderdaad, Suzan. Als je weet dat 1 ei ongeveer 50 gram weegt, dan snap je ‘m direct.
    En om amandelmeel te gebruiken, dat vind ik een leuke tip! Ga ik eens doen. Dank je.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>