Recept Koninginnesoep

Vandaag is het Prinsjesdag, dat zal je niet ontgaan zijn. En in combinatie met dit koude en natte wil ik je vandaag het recept geven voor een Koninginnesoep. Wat veel mensen niet weten is dat dit helemaal geen Nederlandse vinding is, maar een Franse!

In het midden van de 17e eeuw werd er al een ‘potage à la reine’ genoteerd. Deze soep werd gemaakt uit maar liefst 2 bouillons: paddestoelen- of gevogeltebouillon en amandelbouillon. Deze laatste maakt de soep koninklijk wit. Zo wit als de kleding van Beatrix bij haar inauguratie.   

Later werden room of melk toegevoegd ter vervanging van de amandelbouillon. In de 19e eeuw kwam de soep naar Nederland in een sterk vereenvoudigde variant. Roux en room maken onze versie wit en lekker stevig. Op coquinaria.nl vind je bovenstaande verhaal veel uitgebreider uitgelegd en zowel het eerste Franse recept als een minder bewerkelijke hedendaagse Koninginnesoep. Maar ook deze zal sommigen nog te gortig zijn. Daarom ben ik op zoek gegaan en vond deze drie varianten. Eén ervan zal je toch wel bevallen?

—-

Lees ook:Recept Romige knolselderijsoep
Lees ook:Recept Stiltonsoep
Lees ook:Pulled pork: homemade versus kant en klaar
Lees ook:Recept Romige pompoensoep
Lees ook:Recept Quiche Lorraine

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>