Kerst met Nigella: Vegetarische gevulde pompoen

Met Kerst voor de deur zal ik deze week de meest feestelijke recepten geven uit de kookboeken die ik bespreek. Om de week vol Kerstrecepten in te luiden, begin ik met het boek Nigella’s Kerst. In dit boek geeft Nigella Lawson de lekkerste gerechten voor het Kerstmenu. Later vandaag meer over dit boek.
In het boek krijgt het hoofdgerecht de passende aandacht. Rood omrand laat zij achtereenvolgens zien hoe je een traditioneel (Brits) Kerstmenu met kalkoen  met alle bijbehorende bijgerechten bereidt, en hoe je deze kunt vervangen door een hele gans, gebraden runderribstuk, een gevulde varkensrollade of een vegetarisch gevulde pompoen.
 

VEGETARISCH GEVULDE POMPOEN

Ingredienten:
* 1 hele pompoen (3 a 3,5 kilo)
* 1 ui
* 1 el olie
* 3 tenen knoflook
* 150 gr gedroogde cranberry’s
* 1 tl gemberpoeder
* 1 tl gemalen piment
* plukje saffraandraadjes
* de geraspte schil van 1 mandarijn
* ca 400 gr basmatirijst #
* ca 1 l groentenbouillon
* zout en peper

# De hoeveelheid rijst is afhankelijk van de grootte van de pompoen. Een TiP van Nigella: doe een diepvrieszakje in de pompoen en vul deze voor de helft met rijst. Meet af hoeveel rijst dit is, en gebruik twee keer zoveel bouillon. De andere ingredienten kan je naar wens aanpassen.

Bereidingswijze:
Snijd het kapje van de bovenkant van de pompoen en verwijder de pitten en draden uit de pompoen. Bewaar het kapje.
Bak de ui in de olie op laag vuur tot ze zacht is, hak twee tenen knoflook en doe deze erbij, evenals de cranberry’s, de specerijen en de geraspte mandarijnschil.
Strooi de rijst in de pan en laat ze even meebakken tot de korrels glanzen.
Giet de bouillon erop, breng aan de kook en laat ca 15 min met deksel op de pan op laag vuur staan.
Wrijf de binnenkant van de pompoen met het gehalveerde derde teentje knoflook in. En wrijf hierover wat zout.
Proef de smaak van de rijst, let op, de rijst is nu nog niet gaar, maar dat hoort zo!, en kruid eventueel bij.
Schep het rijstmengsel in de pompoen en druk alles goed aan. Doe het kapje terug op de pompoen en duw voorzichtig aan.
Zet de pompoen op een dubbele laag aluminiumfolie en vouw deze omhoog tot een rand van 4 cm hoogte rondom de pompoen. Zorg dat er geen kieren zijn.
Zet de pompoen met het alufolie in een braadslede, giet een laag van 2 cm kokend water in de slee (buiten het folie dus) en zet de pompoen ca 2 uur in de oven. Hij is gaar als je er makkelijk in kunt prikken.

Nigella Lawson adviseert in Nigella’s Kerst hierbij een tomatensaus met gember, gestoofde rodekool met granaatappelsap en een kerstsalade.

Uit: Nigella Lawson – Nigella’s Kerst – Uitgeverij Contact – isbn 9789025429607

Lees ook:Vier Kerst met Nigella Lawson
Lees ook:Nigella Lawson in College Tour
Lees ook:De keuken in met Nigella Lawson
Lees ook:Nigellissima – Nigella Lawson doet de Italiaanse keuken lekker en snel
Lees ook:Een kleurrijk Kerstmenu

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Kerst met Nigella: Vegetarische gevulde pompoen

  1. Pingback: Vier Kerst met Nigella Lawson | Koken

  2. Pingback: Vegetarisch Kerstmenu | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>