Vier Kerst met Nigella Lawson

Lachend kijkt ze me aan vanaf de kaft: Nigella Lawson houdt, gekleed in een rood-groen setje, een flinke schaal aardappelen in haar handen. Het is dan ook de kaft van haar nieuwste kookboek: Nigella’s Kerst. In dit boek geeft ze veel recepten en tal van handreikingen voor de lekkerste kerstmenu’s.

Met de keuze voor haar ondertitel eten * familie * vrienden * eten wil Nigella Lawson laten zien wat zij het belangrijkste in het leven vindt. En het mooie is, met Kerst komen deze zaken allemaal samen. In de Romeinse tijd werd in december Saturnalia gevierd, ter ere van de wedergeboorte van de zon. En het uitdelen van lekker eten en cadeautjes, was weer een feest ter ere van de zoon van Isis, in Babylon. En zo komen allerlei tradities en gebruiken samen in Kerst, zo vertelt Nigella Lawson in haar lange inleiding vooraan in het boek. Ze vertelt nog dat ze niet zo handig is met het in elkaar knutselen van mooie tafelversieringen en ook het hele kookgebeuren, chaotisch als ze is, met Kerst het liefst zo makkelijk mogelijk te houden. En dan gaat ze over tot de orde van het Kerstmenu: de recepten.

Heel veel verschillende Kerstmenu’s
Het boek begint met allerlei feestelijke cocktails en borrelhapjes voor een swingende Kerstborrel.  Daarna geeft ze tal van recepten waarmee je een buffet kunt vullen. Denk aan een ham, een lasagne van pompoen, stoofpotten en lekkere salades voor erbij. In het hoofdstuk Hulptroepen komen allerlei soepen, sauzen en salades aan bod waarmee je het hoofdgerecht kunt omlijsten. En dat hoofdgerecht is naar goede Engelse traditie natuurlijk een gevulde kalkoen. Maar zover is het in het boek nog lang niet. Eerst geeft Nigella nog allerlei tips voor weelderig diner, een volwassenkindermenu, een machtig vol menu, een makkelijk elegant menu, een verleidelijk eenvoudig menu en haar favoriete kerstavond-menu. En dat alles voor minimaal 6 personen.

Gebraden kalkoen, of …
Pas na 100 bladzijdes wordt het tijd voor de al aangekondigde hoofdschotel: de gebraden kalkoen. Van minuut tot minuut legt ze alle stappen uit, inclusief voor alle bijgerechten. Er volgt zelfs een suggestie voor hoe je de restjes het beste kunt verwerken op de derde kerstdag. Houd je niet van kalkoen? Neem dan een gebraden gans, braad een runderribstuk, vul een varkensrollade of pak uit met een deze gevulde pompoen. Voor alle alternatieven geeft ze suggesties voor bijgerechten waarmee je het kerstmenu compleet kunt maken.

En dan zijn we er nog niet …
Geen Kerstmenu zonder cake, tenminste dat denken de Britten. Daarom volgen er een flink aantal variaties op de traditionele Kerstcake en allerlei zoete koeken en dranken voor later op de avond. Of vroeg in de middag, wat jij wilt. Daarna is het tijd om eetbare cadeautjes voor je gasten te maken. De recepten hiervoor varieren van chutneys tot azijn en van koekjes tot een winterse wodka. Waarna het boek eindigt met tips voor een kerstbrunch, wat warme dranken voor als je thuiskomt van de nachtmis en nog twee soepen die je de dagen na kerst kunt eten om weer een beetje bij te komen.

Typisch Brits
Het boek is duidelijk gericht op het vieren van een Britse Kerst. Hoewel veel van de gerechten gebruik maken van ingredienten die we hier ook makkelijk kunnen krijgen, ligt dat ook meer in de keuze voor het type gerechten. Dus het boek is zeker een aanrader voor diegenen die van een Engelse kerst houden, maar ook voor hen die op zoek zijn naar weer eens een andere invalshoek voor het Kerstmenu, of de die hard Nigella fans natuurlijk. Ik ben geen van drieen, maar vind in het boek weer genoeg inspiratie voor andere feestelijke gelegenheden.

Nigella Lawson – Nigella’s Kerst – Uitgeverij Contact – isbn 9789025429607

Nigella's Kerstmis Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Kerst met Nigella: Vegetarische gevulde pompoen
Lees ook:De keuken in met Nigella Lawson
Lees ook:Nigella Lawson in College Tour
Lees ook:Vegetarisch Kerstmenu
Lees ook:Kalkoen van Nigella of liever van Jamie?

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Vier Kerst met Nigella Lawson

  1. Pingback: Kerst met Nigella: Vegetarische gevulde pompoen | Koken

  2. Pingback: De keuken in met Nigella Lawson | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>