Nigellissima – Nigella Lawson doet de Italiaanse keuken lekker en snel

Die tv-koks doen dat maar slim. Tegelijk als ze op de buis te zien zijn, verschijnt er ook een kookboek van hun hand. Dat geldt ook voor Nigella Lawson, al is ze bij mijn weten alleen te zien op de bbc.
Tijdens die uitzending (maandagavond) vertoef ik graag op twitter om de reacties van de (Nederlandse) kijkers te kunnen lezen. En die zijn niet altijd even mals voor Nigellissima, zoals zowel de serie als het kookboek heet.

In Nigellissima kookt Nigella Lawson Italiaans.
  
Toen Nigella Lawson 17 jaar oud was, wilde ze Italiaanse worden. Als je van eten houdt, is dat geen gek plan. Een tussenjaar bracht ze daarom door in Florence, waar ze als kamermeisje werkte en in de keuken de kunsten van nonna afkeek.

Echt Italiaans?
Haar lange, persoonlijke inleiding over dat jaar in Italië besluit met een kort lijstje onmisbare ingrediënten om Italiaans te koken: vermouth, marsala, sjalotten, ansjovis. Natuurijk zijn het er meer, maar over deze wilde Nigella jou als lezer net zo enthousiast maken als zij zelf is.
Haar volgende opmerking zal de meeste Italianofielen vast tegen het dak doen vliegen: in Nigellissima vind je geen indeling in antipasti, primi en secondi. Maar gerechten zoals wij hier in Nederland, en waarschijnlijk ook elders buiten Italië, Italiaans eten: als 1 gerecht, in plaats van een serie. Nigellissima is ingedeeld in pasta, vlees/vis, groenten/bijgerechten, zoetigheden en het besluit met Kerstrecepten. Al klopt het toch niet dat alle recepten een volledige maaltijd vormen, daarvoor zijn een flink aantal van de vlees-, vis- en groentengerechten te eenzijdig.

Kerstrecepten van Nigella
De eerste vier hoofstukken spreken voor zichzelf, maar ik was nieuwsgierig naar het laatste. Ik ben zelf nog niet uit mijn kerstmenu, dus wie weet… Maar de volkorenpasta met spruitjes en aardappel, die gaat het niet worden! Bij jou wel?
Misschien wel de gevulde kalkoenborst. Niet typisch Italiaans, maar hé, dit is toch vooral een kookboek van Nigella d’r inspiratie uit de Italiaanse keuken. Erbij gebakken aardappeltjes, romanesco en een salade van rode radicchio met granaatappelpitten.

Ik kan me voor een deel wel vinden in de reacties die ik op twitter las over wat Nigella Lawson in Nigellissima op tv doet. En in dit kookboek. Echt typisch Italiaans is het allemaal niet.  Maar gelukkig weet Nigella dit zelf ook wel, zoals ze meermaals en bovenal laat merken in haar inleiding bij de meatzza: een pizza met een bodem van gehakt.

Zoetigheden
Die meatzza lijkt me niets, maar ik wil wel een lans breken voor de zoetigheden. Die doen me watertanden. Sambucakusjes, schuimijstaart, de pruimen-amaretticrumble, de yoghurtpotjescake, de chocoladekoekjes met noga, ik wil ze allemaal uitproberen! Gelukkig heb ik niet veel plannen in de komende kerstvakantie!

.

boek: Nigellissima van Nigella Lawson [uitgeverij Atlas contact; isbn: 9789045022406] – Meer culiboeken vind je in de rubriek kookboeken

Lees ook:Nigella Lawson in College Tour
Lees ook:De keuken in met Nigella Lawson
Lees ook:Vier Kerst met Nigella Lawson
Lees ook:Kerst met Nigella: Vegetarische gevulde pompoen
Lees ook:Marshmellowtaart

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nigellissima – Nigella Lawson doet de Italiaanse keuken lekker en snel

  1. Herna

    Haar programma werd wel uitgezonden op een Nederlands kanaal. Nu niet meer. En nee het kerstmenu met spruitjes wordt het zeker niet voor mij.
    Prettige feestdagen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>