Recept Kikkererwten-rozemarijnlatkes met een crème van muntyoghurt en geitenkaas

bijbels culinairJa, het is een hele mond vol, de naam van dit recept: “Kikkererwten-rozemarijnlatkes met een crème van muntyoghurt en geitenkaas“. En ook de lijst met ingredienten ziet er indrukwekkend uit. Maar de bereidingswijze is dan weer zo eenvoudig dat je ze ze zeker moet uitproberen (en ik ga dat vanmiddag doen!*). De latkes zijn een soort kleine pannenkoekjes, maar dan op basis van kikkererwten.
Dit recept komt uit een bijzonder boek. Het heet Bijbels Culinair (later vanmiddag vertel ik je er meer over) en het staat vol met lekkere en goed te maken recepten die op een of andere wijze te maken hebben met de Bijbelse geschiedenis. En klik nu niet snel weg, want deze geschiedenis is de onze, en die van het Midden-0osten. Want dat is de regio waar de verhalen uit de Bijbel zich afspelen. En daarom past dit heel goed in de Arabische week hier op koken.blog.

Dit recept past goed bij het Joodse feest Chanouka, dat herinnert aan de overwinning van het licht op de duisternis. Na een jarenlange strijd werd de heilige kandelaar aangestoken. En het kleine beetje olijfolie bleef maar liefst 8 dagen branden. En dat was precies lang genoeg om nieuwe olie te maken waarmee Het Licht voor altijd kon branden. Lees daarover hier meer.

RECEPT KIKKERERWTEN-ROZEMARIJNLATKES
met een creme van muntyoghurt en geitenkaas

Ingredienten (voor ca 12 stuks):
* 200 gram gekookte en uitgelekte kikkererwten (of uit blik)
* 2 teentjes knoflook
* 2 el water, 2 el olijfolie, 2 eieren, 3 el bloem, 1/2 tl bakpoeder
* 1 el verse rozemarijn, 1 tl komijn, 1 tl zout, peper

Bereidingswijze:
Maal kikkererwten, knoflook, rozemarijn, water en olie op de hoogste stand in je keukenmachine tot een grove pasta. Voeg de eieren toe en maal nog even door. Dan bloem, komijn, zeezout, peper en bakpoeder erbij en nogmaals alles goed door elkaar werken. Het beslag moet dik zijn maar wel vloeibaar. Laat het beslag in een kom een half uurtje rusten van de hutsekluts.
Maak intussen de yoghurt-fetacreme (zie hieronder).
Verhit in een koekenpan met dikke bodem een paar eetlepels olijfolie tot die goed heet is maar net niet rookt. Schep met een sauslepel een paar eetlepels van het beslag in de hete olie en bak de latkes aan elke kant 1 minuut tot ze mooi goudbruin zijn. Bak zo al het beslag tot latkes.
Houd ze warm in de oven.

YOGHURT-FETACREME
Pureer 100 ml dike Turkse yoghurt en 100 gr feta (geit of schaap) in een blender of keukenmachine. Hak een half kopje verse munt fijn en meng die erdoor. Garneer met hele blaadjes munt of een paar rode pitten van de granaatappel.

Bijbels culinairUIT: Bijbels Culinair – Han Wilmink, uitgeverij Kok, isbn 9789043514590
De foto van Han Wilmink in de keuken is gemaakt door Stephan Janssen.

Koop dit boek bij BOL.COM

* En ze vielen in de smaak bij mijn familie, ook bij diegenen die zeiden niet van kikkererwten te houden.

Lees ook:koken uit de bijbel
Lees ook:Koken met Passie
Lees ook:Zwendel met olijfolie
Lees ook:Bijbels Culinair – Han Wilmink
Lees ook:Recept Kikkererwten met komijn en boter

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Kikkererwten-rozemarijnlatkes met een crème van muntyoghurt en geitenkaas

  1. Pingback: Over de granaatappel | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>