Over de granaatappel

Woensdag = wijn-spijsdag (uitleg), daarom nu aandacht voor de granaatappel.

Mariëlla proefde deze week granaatappelwijn. Dat bracht mij op het  idee om eens wat meer te vertellen over deze bijzondere vrucht. Want die zal niet iedereen kennen. En ik vertel je het maar gelijk; de rode bol met dat grappige puntje bovenop is een heerlijke vrucht. Je pelt ‘m open en allerlei kleine helderrode pitjes komen er uit. Ze zijn er van zoet tot zuur.

En deze vrucht zit daarnaast ook nog eens vol symboliek.

In de Bijbel en mythische verhalen staat de granaatappel voor vruchtbaarheid, heilzaamheid en rijkdom. De boom des levens uit het Bijbelse paradijs zou een granaatappelboom zijn geweest. Ook zit de granaatappel vol gezonde stofjes: vitamine C, kalium en veel polyfenonen (ontstekingsremmers die ook in groene thee zitten). Informatie die ik uit interessante kookboekje Dat koop je bij de Turk.

De granaatappel openen
Je snijdt de granaatappel doormidden, van boven naar beneden. Met een bolle kant van een houten spatel sla je hard op de bolle kant en de meeste pitjes zullen er dan uit vallen. De rest verwijder je met je handen. Je kunt de pitjes heel goed uitpersen in een sapcentrifuge, maar ze zijn ook lekker in salades (zoals deze) of bij deze rozemarijnlatkes.

Waar koop je granaatappels?
Je koopt granaatappels bij ‘de Turk’ en andere mediterrane groentenboeren en soms (meestal in de winter) in de supermarkt. Sommige supermarkten verkopen dan ook alleen bakjes met de pitjes, zodat je deze niet zelf hoeft te verwijderen. De pitjes zijn dan wat minder lang houdbaar dan in hun natuurlijke jasje.

Ook op wijn.blog.nl wordt op woensdag teruggeblikt naar een bericht dat in de week ervoor hier op koken.blog.nl verscheen. Deze week krijg je wijnadvies bij deze zelfgemaakte focaccia uit het kookboek Italiaans brood.

Lees ook:Recept Winterse salade met biet, wortel en witlof
Lees ook:Recept: gemarmerd ei
Lees ook:Recept Tomaten van de barbecue
Lees ook:Dat koop je bij de Turk
Lees ook:Uit Marokko mét recept: langzaam gegaarde lamsschouder met labna, walnoot en granaatappel

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Over de granaatappel

 1. elsa

  er bestaat ook een heerlijke port gemaakt van granaatappel

    /   Reply  / 
 2. Mariëlla

  Heb je daar meer info over, Elsa, over die port? Waar te koop etc…?

    /   Reply  / 
 3. Lizet

  Leuk Edith, als je meer wilt weten over de granaatappelgeschiedenis en meer recepten zoekt: in het granaatappelseizoen – dat nu eigenlijk al voorbij is – heb ik daar uitvoerig over geblogd: o.a. http://tinyurl.com/34zy4sy

    /   Reply  / 
 4. Edith Dourleijn Auteur

  Dank je Lizet, en deze salade die op jouw site staat lijkt me ook lekker. Maar inderdaad, weer wachten tot komende winter als ze weer volop verkrijgbaar zijn.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>