Basisrecept witte asperges

Zoals gezegd, het is deze week aspergeweek op koken.blog. De eerste keer eet ik ze het liefst op klassieke wijze om de volgende keren lekker te variëren. Op internet staan veel leuke gerechten met het witte goud en met de leukste laat ik je deze week kennismaken. Maar laten we beginnen met het basisrecept voor witte asperges.

Veel recepten beginnen met het schoonmaken van je producten. Dat is bij witte asperges ook zeker geen overbodige luxe. Het is even een klusje, maar noodzakelijk.

Vanaf zo'n 3 à 4 centimeter onder de punt begin je met schillen. Het handigste is om de asperge op een plank te leggen en met een dunschiller (zo'n hoefijzertje) reep voor reep de asperge te schillen. Draai daarvoor iedere keer de asperge een klein slagje. Het houtige eindje (ca 1 cm) moet je er ook afsnijden.

Dan leg je de asperges in een grote pan net onder water en brengt deze met een flinke schep zout (en evt ook suiker) aan de kook. Een minuut of 10 à 15, dat is mede afhankelijk van de dikte van de asperges (kies voor de AA kwaliteit) en je smaak. Onno Kleyn doet het op deze manier. En dan eet je ze klassiek met een gekookt of gepocheerd eitje, goede gekookte ham en gesmolten boter.

En als je eerste asperges van het seizoen al op deze manier gegeten hebt, dan vind je hier alvast een kleine variant op deze klassieke bereidingswijze van asperges.

Deze week staat koken.blog in het teken van asperges. Naast dit basisrecept om witte asperges te bereiden, zullen leuke varianten daarop worden prijsgegeven. Of maak met de schillen een bouillon voor deze gebonden aspergecrèmesoep of deze risotto met witte asperges. Je aspergemenu is compleet met de deze desserts op basis van asperges. 

Lees ook:Aspergeweek op koken.blog
Lees ook:Basisrecept Witte asperges
Lees ook:Lentekriebels? Basisrecept voor asperges
Lees ook:Recept Witte asperges met risotto
Lees ook:Recept witte asperges net even anders

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Basisrecept witte asperges

  1. Pingback: Het aspergeseizoen is weer begonnen | Koken

  2. Pingback: Recept Asperges met Hollandaisesaus | Koken

  3. Pingback: Recept Groene asperges met salsa van gegrilde sla | Koken

  4. Pingback: Recept Aspergesalade met Hollandse garnalen | Koken

  5. Pingback: Recept Asperges met zalm en basilicumsaus | Koken

  6. Pingback: Het kleine aspergekookboek | Koken

  7. Pingback: Recept Krokante asperges met lentesaus | Koken

  8. Pingback: Het aspergeseizoen is begonnen! | Koken

  9. Pingback: Basisrecept Witte asperges | Koken

  10. Pingback: Recept Asperges in frisse citrusdressing | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>