Lentekriebels? Basisrecept voor asperges

asperge1

Ja, ook wij hebben de lentekriebels. In onze winactie van vorige week vroegen we je waar jij de lentekriebels van krijgt. Bijna in elk antwoord kwam het Limburgse goud voorbij, de asperges. Daarom vandaag voor jullie een recept uit de oude koken.blog-archieven. Een basisrecept voor de perfecte asperges, want we krijgen nog vaak genoeg vragen over de bereiding daarvan, over het schillen en het koken bijvoorbeeld. Als je dit onder de knie hebt kun je jezelf wat meer gaan uitdagen met bijvoorbeeld gebakken asperges met sukade en ganzenleverkrokante asperges of aspergemuffins.

Goed, laten we eerst aandacht besteden aan de basis met dit recept van Edith. Eerder legden we je uit hoe je asperges gaar kunt koken. Maar tegenwoordig doen we het anders: ik kook de asperges kort en laat ze daarna in het nog warme water verder garen. Het duurt dan iets langer eer de asperges gaar zijn dan als je ze de hele tijd laat koken, maar ze blijven dan iets steviger en – maar dat vind ik – lekkerder. Probeer het eens.

BASISRECEPT WITTE ASPERGES
Voor 4 personen

Ingrediënten:
* 4 kilo witte aperges

Bereidingswijze:
Hoe je asperges ook bereid, het belangrijkste doe je het eerste: het schillen. Je wilt niet dat er nog een stukje schil aan de asperges zit, dat verpest je plezier in het eten van asperges.
Dus: leg een asperge dwars voor je neer op een snijplank. Haal een schilmesje (in de vorm van een hoefijzertje, die schillen het fijnst) vanaf ongeveer 4 centimeter van de kop naar de onderkant over de asperges. Draai de asperge een klein stukje en schil opnieuw. Zorg dat je geen plekje overslaat.
Controleer als je klaar bent alle asperges door ze tegen het licht te houden, je ziet dan vanzelf de iets donkere schillen, die ook nog eens minder glanzen.
Verwijder ook de houtige onderkant: maar hoe verser de asperges zijn, hoe minder je van het onderkantje je eraf hoeft te halen. Meestal is 1/2 tot 1 centimeter wel genoeg.

Het koken: Doe de asperges in een ruime pan, zodat ze plat kunnen liggen. Voeg water toe en breng aan de kook. Doe zout erbij zodra het water kookt. Laat nu de asperges ongeveer 4 minuten koken. Draai dan het vuur laag en laat de asperges, met deksel op de pan, nog eens 15 tot 20 minuten staan tot ze gaar zijn.
Voeg met een tang voorzichtig hoe flexibel de asperges zijn om de gewenste gaarheid te bepalen. Dat hangt een beetje van de asperges af en ook van je smaak, natuurlijk!

Tip: Kook er aardappels bij en serveer ze met een hardgekookt ei en goede gekookte ham. Of kijk in het recepten-archief voor lekkere recepten met asperges.

Lees ook:Basisrecept Witte asperges
Lees ook:Basisrecept witte asperges
Lees ook:Recept Witte asperges met risotto
Lees ook:Recept witte asperges net even anders
Lees ook:Recept Gebonden aspergesoep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>