recept speculaasbrokken

Wat is er nu heerlijker om lekker op de bank met een kopje thee en een leuk tijdschrift te knabbelen aan een brok speculaas? Voor mij hoort dat echt bij de winter en niet zo zeer bij Sinterklaas. Dit recept heb ik nog niet zo lang geleden voor het eerst gemaakt en het viel erg goed in de smaak.

SPECULAASBROKKEN 

ingrediënten:
200 gr zelfrijzende bakmeel
150 gr bruine basterdsuiker
150 gr roomboter
10 gr speculaaskruiden
snufje zout

en dit moet je doen:
Doe het zelfrijzende bakmeel in een ruime kom, doe de boter erbij en snijd de boter met twee messen in kleine stukken. Voeg de suiker en kruiden toe en kneed snel tot een samenhangende deegbal.
Dek het deeg af met plastic en laat deze een tijdje (een nacht zegt het recept) in de koelkast rusten.
Rol dan het speculaas uit (tot ca 7 mm dikte) en leg deze op een ingevette bakplaat of bakpapier.
Bak de speculaas in een matig hete oven (180 graden) tot de speculaas klaar is (15 à 20 min – let op: de speculaas is dan nog zacht en wordt pas tijdens het afkoelen hard).
Laat de speculaas afkoelen en breek in grote brokken.

TiP: Voor een mooie glimmende voorkant, klop je een ei los en bestrijk je daarmee het deeg (niet alles gebruiken!). Strooi er voor amandelspeculaas wat geschaafde of garneeramandelen over.

Bron recept: Johannes van Dam – De dikke Van Dam

Een overzicht van de lekkerste Sintklaasrecepten op koken.blog vind je hier.

 

Lees ook:Pepernoten recept
Lees ook:Recept kruidnoten
Lees ook:Sinterklaas recept pepernoten. Of toch kruidnoten?
Lees ook:Recept pepernoten
Lees ook:Honey jumble cookies

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “recept speculaasbrokken

  1. Pingback: Sinterklaasrecepten | Koken

  2. Pingback: recept borstplaat | Koken

  3. Pingback: recept bisschopswijn | Koken

  4. Pingback: Recepten Sinterklaas | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>