Truffel, een delicate en kostbare zwam

Mijn eerste kennismaking met truffel was jaren geleden in Toscane, toen ik met open raam door de heuvels van de Chianti reed. Wat rook het toch eigenaardig in dat lieflijke landschap. Het was geen kerosine, maar zouden ze misschien speciale mest gebruiken op het land? Vreemd vond ik het, want het was een zonnige, warme dag en er was geen regen op komst. Toen ik uitstapte om te gaan lunchen, rook ik het nog sterker. Ik dook een brasserie in en daar vond ik het antwoord. Het was truffel wat er op de menukaarten prijkte. Ik bestelde een pasta met truffel en was meteen verliefd. Ongelofelijk lekker, maar wat een geur. Het is net als met veel van die Franse stinkkaasjes. De smaak is zo lekker dat je die geur voor lief neemt. De truffel werd vanaf dat moment een van mijn favoriete delicatessen, of zeg maar gerust een culinaire verslaving. Als het verkrijgbaar is, dan wil ik het hebben.

Het verkrijgen van truffels is een dure hobby, want de truffel is een zeldzame soort ondergrondse paddenstoel waar je voor een exquise wit of zwart exemplaar behoorlijk diep in de buidel moet tasten. Een Italiaanse witte truffel l Tuber magnatum brengt normaal gesproken zo’n 6.000 euro per kilo op, maar de grootste witte truffel ooit is op een veiling gekocht door een Chinees. Die truffel was nog groter en woog 1,5 kilo. Daarvoor werd toen 330.000 dollar neergelegd. Als je wilt weten waarom mensen dit soort bedragen betalen voor ene truffel, lees dan verder…

Waarom zijn die truffels eigenlijk zo duur?

Het antwoord hierop ligt enerzijds in het feit dat truffels redelijk zeldzaam zijn en niet gekweekt kunnen worden, maar daarnaast levert het verkrijgen van een enorme kwaliteitstruffel ook sociale status en publiciteit op. Een truffel groeit op  de wortels van bepaalde bomen ( (eik, den, hazelaar of populieren) op slechts enkele plekken in de wereld  die over een unieke omstandigheden beschikken van een speciale kalkrijke bodem en een mediterraan klimaat met hete zomers, waar af en toe regen valt en een niet al te strenge winter heeft. De volgende lastigheid is dat het vinden van truffels ook unieke vaardigheden vereist. De truffeljager moet over een speciale vergunning beschikken om truffels in een bepaalde regio te mogen zoeken en daarnaast heet hij (of zij) een goed getrainde hond of varken nodig met een zeer goede neus om truffels onder de grond op te kunnen speuren. Het meest gebruikt zijn de honden, die zijn beter te trainen dan de varkens, die truffels zo lekker vinden, dat ze ze eenmaal gevonden volledig verorberen.  Ook ik wilde de truffeljacht eens meemaken en reisde daarvoor af naar Italië. De komende dagen zal ik mijn truffelavontuur op koken.blog.nl publiceren.

 

Lees ook:Witte truffel 158 duizend euro waard
Lees ook:hoezo exclusief?
Lees ook:snuffelen aan truffels
Lees ook:Op truffeljacht in Italië
Lees ook:Bestelvers: eerste landelijke webwinkel voor verse groente en fruit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>