Melk & dadels

Copyright Melk & Dadels - cover_3

Natuurlijk zijn moeders in elke keuken een grote bron van inspiratie. Maar de Marokkaanse mama’s zijn dat in het bijzonder. Dat zit nu eenmaal in de cultuur. Marokkaanse jongens zijn allemaal een beetje verliefd op hun eigen moeder en Marokkaanse meisjes willen allemaal op mama lijken. Door de liefde voor de moeders willen de kinderen graag haar keukengeheimen leren. Om zo die kennis en vooral liefde voor authentieke bereidingen niet verloren te laten gaan. De authentieke gerechten van Marokkaanse moeders zijn culinair erfgoed. Daarom ontstond dit heerlijke nieuwe Marokkaanse kookboek Melk & Dadels, 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders.

Samen met kok en kookboekenauteur Nadia Zerouali (bekend van de Arabia kookboekenreeks en 24Kitchen) brengen de oprichters van social enterprise ROSE stories een ode aan Marokkaanse moeders en hun allerbeste recepten in dit kook- en verhalenboek Melk en Dadels. Twintig moeders van bekende en andere bijzondere Marokkaanse Nederlanders openen in Melk en Dadels niet alleen de deur naar hun keuken, maar ook de deur naar hun hart.

Soundos en Rihmou Fotografie Rebke Klokke_sm_edited-1 140527_MelkenDadels_CouscousSoundos
Geurige fotografie & smakelijke verhalen
De verhalen van de moeders en kinderen geven een bijzondere inkijk in hun keukens en levens. Met humor, liefde en weemoed vertellen zij over hun culinaire herinneringen, omgeven door de veelzeggende foto’s van Rebke Klokke van de moeders en hun kinderen en de prachtige foodfotografie van Saskia van Osnabrugge. Met het koken van de bijzondere gerechten uit Melk en Dadels, zoals de traditionele harira, bstilla of één van de overheerlijke tagines, haal je de geuren en smaken van de rijke Marokkaanse keuken in huis.

Dierbare culinaire herinneringen
In het boek schitteren bekende Marokkaanse Nederlanders als Najib Amhali (cabaretier), Ilham Mestour (internationaal haarstylist), Soundos El Ahmadi (cabaretière) en vele andere bijzondere Marokkaanse Nederlanders, die hun liefde voor de Marokkaanse keuken van en met hun Marokkaanse moeders delen. Voor rapper Sef is een uitzondering gemaakt: hij vertelt samen met zijn Nederlandse moeder over de dierbare culinaire herinneringen aan zijn overleden Marokkaanse vader, zoals over zijn lievelingsgerecht gehaktballetjes in tomatensaus dat hij van hem leerde maken. Hier vind je Sef’s favoriete recept: zeebaars m’charmel uit de oven.

Spetterende liefde
Hoe het komt weten we niet, maar het is wel de maand van de Marokkaanse kookboeken. Vorige week vertelden we alles over Uit Marokko en ook Nadia Zerouali bracht weer een nieuw boek uit in de Arabia-reeks, Viva Arabia. Wat dit boek écht anders maakt is de ode aan de moeders. Want een ode is het. De liefde spat van de pagina’s af. Extra bijzonder is de samenstelling van het boek, doordat de verschillende moeders recepten hebben aangedragen. Daardoor is de variatie in gerechten en recepten enorm afwisselend en verrassend.

Kookboek van het jaar?
Vorige week werd een leuk nieuwtje bekend: Melk en Dadels is genomineerd voor de Kookboek van het Jaar-verkiezing! Uit een gigantische stapel kookboeken is Melk en Dadels gekozen tot een van de zes beste boeken door een jury van gerenommeerde chefs en kookboekenschrijvers. Deze nominatie zet de Marokkaanse moeders nog eens extra in het zonnetje, het eert hun expertise in de keuken en hun levenservaringen. Stemmen kan via kookboekvanhetjaar.nl

 

Melk & Dadels, 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders.

  • 266 pagina’s
  • Uitgever: Rose stories
  • Adviesprijs: 24,95

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken 

 

Lees ook:Recept Melk & Dadels: zeebaars m’charmel uit de oven
Lees ook:Hiep hiep voor Melk & Dadels
Lees ook:Kookkaravaan
Lees ook:De keukens uit duizend-en-een-nacht
Lees ook:Vrijdag Couscousdag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>