Recept Melk & Dadels: zeebaars m’charmel uit de oven

Copyright Melk & Dadels - cover_3

In het boek Melk & Dadels schitteren bekende Marokkaanse Nederlanders als Najib Amhali (cabaretier), Ilham Mestour (internationaal haarstylist), Soundos El Ahmadi (cabaretière) en vele andere bijzondere Marokkaanse Nederlanders, die hun liefde voor de Marokkaanse keuken van en met hun Marokkaanse moeders delen. Voor rapper Sef is een uitzondering gemaakt: hij vertelt samen met zijn Nederlandse moeder over de dierbare culinaire herinneringen aan zijn overleden Marokkaanse vader, zoals over zijn lievelingsgerecht gehaktballetjes in tomatensaus dat hij van hem leerde maken.

Sef en Annet Fotografie Rebke Klokke_sm_edited-1
De Nederlandse mama van Sef, Annet, kreeg na het overlijden van haar Marokkaanse man Hassan – inmiddels twaalf jaar geleden – de intense behoefte om Marokkaans te koken. ‘Hassan was tussen zijn optredens in het theater en opnamedagen in de studio altijd in de keuken te vinden, hij hield van koken en lekker eten. Toen hij overleed viel dat opeens weg. Ik kon me niet voorstellen dat er geen Marokkaans eten meer op tafel zou staan. Ik besefte toen pas dat ik zelf geen Marokkaanse gerechten kon klaarmaken en ben kookboeken over de Marokkaanse keuken gaan inslaan. Ik startte meteen met het moeilijkste gerecht: couscous. Als dat lukt, dan lukt de rest ook, dacht ik.’ En dat lukte dus. En daarnaast nog veel meer.

Vandaag geven je het recept van een van Sef’s favorieten: zeebaars. Zeebaars op deze manier klaargemaakt is eigenlijk altijd lekker;
de kruidige charmila geeft de vis zijn typisch Marokkaanse smaak.

140530_MED_Sef_Zeebaars_sm_edited-1

Recept: Zeebaars m’charmel uit de oven

Voor 2 personen
· 1 verse zeebaars (circa 500 g)
· 2 teentjes knoflook
· 1 tomaat
· 1 bosje koriander en/of peterselie
· 1 theelepel komijnpoeder
· 1 theelepel paprikapoeder
· peper, zout
· 2 eetlepels olijfolie
· ½ citroen
· 1 wortel, geschild
· 1 gegrilde rode paprika (zelf geroosterd of kant en klaar)

Bereiding

• Verwarm de oven voor op 180°C.
• Was de vis en snijd indien nodig de staart bij. Dep de zeebaars droog en kerf met een scherp mesje aan beide kanten licht in.
• Pel en snipper de knoflook. Ontvel de tomaat en snijd in stukjes. Snijd de groene kruiden fijn.
• Wrijf de vis goed in met de knoflook, tomaat, groene kruiden, specerijen, naar smaak peper en zout, wat olijfolie en het sap van de halve citroen.
• Snijd de geschilde wortel in dunne reepjes. Snijd de gegrilde paprika in reepjes.
• Leg de vis in een passende ovenschaal en garneer met de reepjes wortel en paprika. Dek af met aluminiumfolie en laat in het midden van de hete oven in circa 30 minuten gaar worden. Laat kort in de oven staan zonder aluminiumfolie om wat bruiner te laten worden.

 

Lees ook:Recept Gevulde paprika met tomaat en mozzarella
Lees ook:Recept – Marokkaanse courgettesalade
Lees ook:Recept Geroosterde winterpeen
Lees ook:Recept Gepofte tomaten
Lees ook:Wrap it up! 5 geweldige wraprecepten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>