Vrijdag Couscousdag

Bij mij is het geen vaste prik, maar couscous komt wel geregeld op tafel. Het is heerlijk naast een stoofschotel (of deze vegetarische), als salade, of gewoon als bijgerecht bij merguezworstjes en wat groenten. En dit recept voor couscouscake vind ik ook erg spannend.

De Vlaamse Rachida Ahali herinnert zich in haar eerste kookboek Vrijdag Couscousdag hoe ze vroeger als kind in Marokko iedere vrijdag ‘seksou’, de Marokkanse uitspraak voor couscous, at. Het blijkt vaste prik om op vrijdag, de zondag voor moslims, samen te eten. En een goede stoofschotel met couscous is dan natuurlijk ideaal.

Het kookboek Vrijdag Couscousdag begint met een korte beschrijving van hoe de voorouders van Rachina Ahali overleefden. Ze kookten op een open vuurtje met de paar ingrediënten die voorhanden waren. Wat een verschil met nu, waarin we onze gerechten op talloze manieren kunnen klaarmaken en kunnen kiezen uit de meest exotische ingrediënten. Ook Rachida Ahali realiseert zich dit en is dankbaar voor de overvloed. En laat ons daarin delen, met haar talloze recepten en herinneringen aan haar jeugd en haar latere reizen door Marokko.

Couscous saai?
Reken maar van niet. In Vrijdag Couscousdag staan bijna 100 pagina’s vol met recepten voor couscous. Voor salades met couscous en stoofschotels om met couscous te serveren. Je kunt er alle kanten mee op. Groot is ook de sectie met vegetarische couscousgerechten, waar het kookboek mee begint. En dan volgen nog een paar pastilla’s (Marokkaanse pies) en vele bijgerechten op basis van groenten. Maar ook brood en nagerechten, zoals deze couscouscake, worden niet vergeten.

Fijn kookboek om de Marokkaanse keuken, met een snufje Jordaans en Vlaams, te verkennen. Ook voor beginnende koks, de recepten zijn heel duidelijk uitgeschreven.

boek: Vrijdag Couscousdag van Rachida Ahali [uitgeverij Standaard, isbn: 9789002240317] – probeer dit recept als voorproefje.

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Recept – Couscouscake met noten
Lees ook:Mijn Arabische wereldkeuken
Lees ook:#foodblogswap recepten-wissel-event
Lees ook:Duizenden kookboeken in tranen?
Lees ook:Rollende keukens 2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>