Kookboek TexMex

Texmex

Mexico, het is het land van mijn culinaire dromen. Nog nooit ben ik er geweest, maar het staat hoog op mijn lijstje. Waarom? Tja, toch wel dankzij Casa Siësta en consorten. Een gevulde borrito, een knapperige taco, een flinke schaal nachos, je kunt me er wakker voor maken. En ik eet alles op. Comfort food van de hoogste klasse.

Natuurlijk weet ik dat onze commerciële vrienden hun eigen versie van de Mexicaanse klassiekers voorschotelen. Dat maakt me des te zeer nieuwsgierig naar het land en het eten zelf. Een deel van die nieuwsgierigheid is zojuist bevredigd, dankzij het kookboek TexMex, nota bene van een Zweed!

Jonas Cramby is zelfs zo verzot op de TexMex-keuken dat hij zijn dochter Dixie Margarita heeft genoemd.

Maar eh .. TexMex?
Denk aan cowboys en Duitse immigranten die hun eetculturen mengden en kennismaakten met de Mexicaanse mix van Spaanse en Indiaanse keukens. Nog niet helemaal Mexicaans genoeg voor mij persoonlijk, maar TexMex met haar loeiende barbecues, druipende salsas en frisscherpe limoen en verkoelende biertjes, ik teken ervoor. De blonde Zweed ook, en in dit kookboek brengt hij die sfeer perfect naar jouw eettafel.

Mannelijk texmex2
De layout is met haar stevige, ietwat vierkante lettertype gerust stoer te noemen. De foto’s zijn vaak donker en de gerechten worden op verweerde platen geschoten. En het is tegen de trend in van kookboeken die boordevol staan met (bijna) vegetarische groentegerechten. In TexMex vind je vooral vlees. Groente krijgt de bijrol in salsa’s en sauzen. Maar is het daarmee een echt mannenboek?

In bier gestoofd lamsvlees
Tja, ik houd eigenlijk niet van dat soort kwalificaties. Ik ook lekkerbek bij het zien van een sappige burger boven een houtskoolgrill, ook bij mij loopt het water in de mond als ik de geplukte lamsbout die in bier is gestoofd zie (hiernaast!), ook ik wil graag die tortillapers om zelf echte maistortilla’s te maken. Ik wijd het maar aan gezonde culinaire nieuwsgierigheid.

En zo bleef ik door TexMex bladeren. De uitleg over de gerechten uitgebreid en interessant. Dat geldt ook voor de enorme variatie aan gerechten. Bijgerechten krijgen een grote rol en je bent al op pagina 70 als je de eerst taco tegenkomt. Dan krijg je er wel een heel hoofdstuk over, en blijkt dat je ook Sint Jacobsschelpen in de dunne en zachte (!) tarwebroodjes kunt stoppen.

Weekendprojectjes
Even een gerecht uitzoeken voor doordeweeks, dat is er niet bij in TexMex. Gehakt is nu eenmaal niet iets dat in de keuken wordt gebruikt, al het vlees in de gerechten wordt langzaam gestoofd. Intussen maak je je eigen tortilla’s en laat je de salsa’s intrekken. Ik weet al wat mijn kookproject volgend weekend is!

.

Het boek TexMex is geschreven door Jonas Cramby, wordt uitgegeven door Becht voor € 23,95.
- meer lekkere kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken

———————————————————————–

 

Lees ook:Mexicaans kookboek
Lees ook:Win het kookboek Bier op het menu!
Lees ook:Nieuw: glossy over bier
Lees ook:Gulpener komt met bierblad Puurzaam
Lees ook:Het kan nog steeds!

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Kookboek TexMex

  1. Herna

    Zo zie je maar weer,iedereen heeft een andere smaak wat eten betreft. Ik ben wel in Mexico geweest, een prachtig land, maar vond het Mexicaanse eten niet lekker.

      /   Reply  / 
  2. Herna

    Ik ben wel in Mexico geweest, een prachtig land maar vond het eten niet lekker. Zo zie je maar..iedereen heeft een andere smaak!

      /   Reply  / 
  3. Edith Dourleijn Auteur

    Misschien vind ik het ook helemaal niet lekker, daar!? Dat kan natuurlijk. Maar kan het me niet goed voorstellen, eerlijk gezegd.

      /   Reply  / 
  4. Herna

    Jij zit wel goed Edith, je vind taco’s,nachos en borrio’s lekker dus jij zult genieten van het Mexicaanse eten.

      /   Reply  / 
  5. Herna

    We lezen het wel als je in Mexico geweest bent.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>