Uit eigen tuin & keuken

Groenten

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar bij mij kriebelt het: de moestuin. Afgelopen najaar is een stukje tuin omgeploegd en de maagdelijke aarde lonkt. “Streel me, vul me, en geniet van me”, smeekt ze. En dat ga ik zeker doen. Afgelopen weekend heb ik eindelijk de eerste zaadjes in de grond gedaan. Nu is het mijn taak ze te vertroetelen en geduldig te wachten tot ik van de oogst kan genieten.

En intussen leer ik zoveel mogelijk over dat vertroetelen. Mede dankzij het moestuin- annex kookboek Uit eigen tuin & keuken: Groenten, van Dick en James Strawbridge.

Beide heren weten inmiddels wat het is om te leven van wat moedertje natuur opbrengt. In Cornwall, in Engeland, hebben hadden ze 1,5 hectare met groenten, fruit en verschillende beesten.

In Uit eigen tuin & keuken: Groenten vertellen ze alles wat je nodig hebt om zelf je groenten te kweken. Van erwten tot boerenkool, van 31 groenten leggen ze uit hoe ze te zaaien, wanneer, en wat de groenten verder nodig hebben om uit te groeien tot heerlijke lekkernijen. De uitleg is duidelijk, en van de tips om de groenten in je keuken te verwerken, maken je smaakpapillen bij het lezen al overuren.

Daarnaast geven ze ook per seizoen tips voor wat je in je moestuin moet doen. Het voorjaar staat natuurlijk in het teken van zaaien, na oogsten toch wel de leukste taak voor de moestuinier. Dus vergeef me dat ik nu al ophoud met schrijven: er moet gezaaid worden!

Overigens is het een hele serie die onder het mom Uit eigen tuin & keuken verschijnt. Ook Roken, drogen en pekelen ligt inmiddels in de winkels.

.

boek: Uit eigen tuin & keuken: Groenten van Dick en James Strawbridge [uitgeverij: Fontaine, isbn: 9789059564626] – Meer culiboeken vind je in de rubriek Kookboeken

Lees ook:Eten uit eigen tuin
Lees ook:Weblog over de moestuin van Michelle Obama
Lees ook:Een jaar met James Wong
Lees ook:Met mest en vork
Lees ook:Moestuinieren is makkelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>