Eten uit eigen tuin

Sommige mensen doen het omdat first lady Michelle Obama en Queen Elizabeth het doen. Anderen vinden het een oplossing om in deze economische crisis goedkoop aan groenten en fruit te komen, en weer anderen vinden het gewoon lekker om te wroetenHet is duidelijk: moestuinieren heeft het stoffige imago van zich afgeschud en is helemaal hip.

Maar om welke reden je ook begint, bekijk het boek Eten uit eigen tuin van Andi Clevely eens. Dit boek geeft de beginnende moestuinierder alle info die hij of zij nodig heeft. 

Acht seizoenen
Het boek is meer een moestuinboek dan een echt kookboek. Maar stop niet met lezen, er staan ook tal van leuke recepten in! Per seizoen vertelt Andi Clevely, die op de Britse tv het programma From the ground up presenteert, wat er van je verwacht wordt in de moestuin. Vanaf het eerste zaadje dat de grond in gaat, nu ja eigenlijk vanaf het voorbereidende werk daarvoor, tot aan het eten op je bord, het komt in dit boek allemaal uitgebreid aan bod. En dan heb je geen 4 hoofdstukken, maar 8, want het begin en het einde van ieder seizoen krijgen daarbij apart alle aandacht.

Alle informatie die je nodig hebt
Tussen de grote lijnen van het moestuinieren door krijg je allerlei praktische tips voor een bepaald produkt, leer je alles over goede en de kwade insecten, teeltplannen, continue oogsten. Ook zijn er tips om ook tussendoor allerlei groenten (opnieuw) op te kweken of het beste moment om te plukken. Het staat wel wat fragmentarisch verspreid over de verschillende pagina’s bijvoorbeeld, dus dat betekent soms even zoeken als je je afvraagt waar iets ook al weer stond. Want helaas is de index niet helemaal compleet in haar verwijzingen.
Het boek eindigt met een uitgebreid overzicht van tal van groenten en fruit die je in je eigen moestuin kunt kweken. Verschillende rassen worden dan kort benoemd, evenals de beste tijd om het te planten of te zaaien en te oogsten.

De recepten
Ik had je al gewaarschuwd, het is meer een moestuinboek dan een kookboek. Van lang niet alle genoemde groenten en fruit in het boek staat een recept. Maar de recepten die je dan als moestuinierder op de koop toe krijgt, zijn wel leuk. En  dan vooral van die produkten waarvan de moestuin je onnodig veel levert: rabarber, sla, courgette, tomaten, tuinbonen, mais, appels, pompoen, peren tot aan knollen en kolen toe. En dat kan zeker handig zijn!

Zelf plant ik op mijn balkon wat kruiden, zodat ik altijd verse bij de hand heb. Een courgetteplantje, wat sla en een paar tomaten lukken daarnaast meestal ook wel. Maar door dit boek krijg ik echt zin om een complete moestuin aan te leggen, hoeveel werk het ook is, ik wil ook al die verse mooie groenten verbouwen om ze daarna lekker op te eten.

Eten uit eigen tuinEten uit eigen tuin – Andi Clevely – Kosmos – isbn 9789021535296

Koop dit boek bij BOL.com

———————————————————————————————————

Lees ook:Uit eigen tuin & keuken
Lees ook:Koken uit de moestuin
Lees ook:Recept Koude komkommersoep
Lees ook:Kookboek Green Delicious
Lees ook:Weblog over de moestuin van Michelle Obama

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Eten uit eigen tuin

  1. Karin

    Toevallig zeg. Heb vanavond net wortels en een mini-ui uit eigen (mini)moestuin gegeten. Zulke prachtige wortels in spiraalvorm verkopen ze nergens ;)

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn

    En waren ze nou ook echt lekkerder uit eigen tuin of was het toch vooral de voldoening die goed smaakte?

      /   Reply  / 
  3. Karin

    Nou vind ik smaak moeilijk te objectiveren. In dit geval is de smaak ook erg verbonden met de sensatie van het zelf kweken, verplanten, in de volle grond zetten, zien groeien en met de kinderen oogsten. En die sensatie is absoluut erg positief. Maar het leek ook echt of er een vollere smaak aan de groente zat. Mijn vriend vond de wortel lekkerder dan normaal, terwijl hij niet zo van wortels houdt. Je zou dus zeggen dat het lekkerder is. Misschien moet ik ook spruitjes gaan kweken ;)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>