Met mest en vork

Twee keer in drie dagen mocht ik genieten van de geneugten van een moestuin. Beide keren kookten we met de ingrediënten die plukrijp waren. Nu heb ik zelf een klein moestuintje, maar ik kijk steeds meer uit naar volgend jaar, als ie flink wat groter zal worden. Ter voorbereiding daarop dook ik in een paar moestuin-kookboeken.

Ik begon met Met mest en vork van Alma Huisken en Doortje Stellwagen.
 

In dit vuistdikke moestuinkookboek vind je genoeg inspiratie. De twee dames hebben zich in Groningen gesetteld en leven bijna zelfvoorzienend. In 12 hoofdstukken vertellen ze van januari tot december hoe de tuin er voorstaat. Augustus, oogstmaand, staat in het teken van de oogst. Maar het gaat ook over het weer, onvermijdelijk noodzakelijk als je het hele jaar uit je tuin wilt eten. Over het wegtrekken van de eerste vogels, en het gevaar de loslopende kipjes lopen dankzij overvliegende roofvogels.

Tuindagboek en recepten
In Met mest en vork gaat het niet alleen over de moestuin en het bijhouden van een tuindagboek. Iedere maand eindigt met een aantal recepten. In augustus zijn dat een tomatensoep met basilicum, de eerste recepten met pompoen, een fijne Ierse appel/bramenkruimeltaart en een fijn basisrecept voor het mooiste beeldhouwwerk uit de tuin, de artiskjok.

Lekker kookboek waarin je blijft bladeren, maar die ook tot actie in tuin en keuken aanzet. Knappe combinatie!

boek: Met mest en vork van Alma Huisken en Doortje Stellwagen [uitgeverij Lemniscaat, isbn: 9789047704478] -

Lees ook:Will Jansen krijgt Wina Bornprijs
Lees ook:Uit eigen tuin & keuken
Lees ook:Kookboek Green Delicious
Lees ook:Koken uit de moestuin
Lees ook:Weblog over de moestuin van Michelle Obama

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Met mest en vork

  1. Herna

    Onbescheiden vraag: ga je verhuizen?

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn Auteur

      Nee hoor, niet onbeschaamd. Maar nee, er gaat alleen een groter stuk van de tuin in gebruik worden genomen als moestuin.

        /   Reply  / 
  2. Pingback: Koken uit de moestuin | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>