Koken uit de moestuin

Niet alleen ik vind het geweldig om uit de moestuin te koken, ook steeds meer chefkoks en kookboekenschrijvers vinden dat. Je bent tegenwoordig als restaurant niet meer serieus te nemen als je geen moestuin hebt, en ook verschijnen er steeds meer kookboeken met het woord (moes)tuin in de titel.

Naast me liggen Groenten uit een Italiaanse tuin en Angelo's groentetuin.
 

 

Laat ik met de dikste beginnen. Dat is Groenten uit een Italiaanse tuin. Dit kookboek is van de makers van De zilveren lepel. En het is dus bijna net zo dik. Na een korte introductie over de geneugten van koken met de seizoenen in Italië, volgt een mooie groentenkalender. Helaas op volgorde van seizoen, dus is het even zoeken om sommige groenten te vinden.
In ieder seizoen vervolgens, worden 8 (winter) tot 11 groenten kort beschreven. Dan volgen talloze gerechten. Veelal vegetarich, soms met vlees of vis. Veel bijgerechten, maar ook gerechten met pasta of volledige maaltijden uit de oven.
Ook over de vorm van dit kookboek is nagedacht. De beschrijvingen van de ingrediënten zijn op iets smallere pagina’s geprint, waardoor je heel makkelijk in 1x kunt bladeren naar het betreffende seizoen. Ieder seizoen heeft daarbij een eigen kleur gekregen, en een eigen leeslint.

Voor Angelo's groentetuin moest ik eerst even op zoek naar wie Angelo Dorny is. Dit blijkt een Vlaming te zijn, die achter de website Vergeten Groenten.be schuil gaat. De eerste 40 pagina’s komen de basistips voor een eigen moestuin aan bod. Van aardappel tot zeekool en van bieslook tot tijm worden vervolgens de groenten en kruiden beschreven. Angelo is vooral tuinman, dus er staan niet veel recepten en suggesties voor gebruik in de keuken in. Eigenlijk geen kookboek dus, maar een prettig startpunt voor de beginnende moestuinierder.

Kortom, met Angelo's groentetuin kan je als beginnend moestuinierder lekker aan de slag. Heb je alle recepten gehad, of heb je al jaren een moestuin of juist helemaal geen, dan biedt Groenten uit een Italiaanse tuin je weer volop kookinspiratie.

.

boek: Groenten uit een Italiaanse tuin van Angelo Dorny [uitgeverij Davidsfonds, isbn: 9789058268464]
boek 2: Groenten uit een Italiaanse tuin [uitgeverij Carrera, isbn: 9789048812882]
- meer culiboeken vind je in de rubriek Kookboeken

Lees ook:Eten uit eigen tuin
Lees ook:Uit eigen tuin & keuken
Lees ook:Weblog over de moestuin van Michelle Obama
Lees ook:Het grote Larousse moestuin receptenboek
Lees ook:Boerenjongens Kookboek – Eke Marien Lenno Munnikes

1 Reacties // Reageer

One thought on “Koken uit de moestuin

  1. silver price

    Een heerlijk kookboek geheel gericht op de seizoenen. Vol recepten met groenten, tuinkruiden en fruit.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>