IJstijd

In 1684 werd voor het eerst een recept om ijs te maken aan het papier toevertrouwd. Dat was in Frankrijk, waar aan het hof flink geëxperimenteerd werd en iedere maaltijd de vorige moest overtreffen. Maar ijs maken, dat doet de mens al langer. Al weten we niet precies hoe lang al. Het is waarschijnlijk in China geweest dat er voor het eerst een soort ijsmix is gemaakt. Via Perzië kwam het dan langzaam naar Europa.

En nu weten we niet beter, dan dat we op iedere straathoek een ijsje kunnen kopen. Of zelf maken, want er is weer een kookboek over zelf ijs maken verschenen. IJstijd  heet het, en Kees Raat schreef het. En het is prachtig!
 

Het grote grijze IJstijd is van binnen ook helemaal stemmig in deze zachte winterse kleuren. Met af en toe een gekleurd bolletje ijs op een verder witte foto.

IJstijd is ingedeeld in drie delen. In het eerste deel lees je een korte beschrijving over chocolatier Kees Raat en zijn liefde voor ijs. Daarna volgt een beschrijving van de geschiedenis van ijs, waaruit ik bovenstaande info heb. In het tweede deel staan recepten voor sorbetijs. Dit is ijs op basis van water, suiker en vruchten die voor de smaak zorgen. In het derde hoofdstuk staan recepten voor roomijs, dat met melk en eidooier of yoghurt wordt bereid. En tussendoor allemaal oude zwart-wit foto’s van ijsverkopers en hun (veelal jonge) klanten.

Niet alleen ziet IJstijd er prachtig uit, alle recepten zijn ook nog eens getest voor het gebruik van gewone ijsmachines die wij thuiskoks gebruiken. Daarmee wordt het echt een must have. Nu die zomer nog!

boek: IJstijd van Kees Raat (uitgeverij Carrera, isbn: 9789048809882)

Lees ook:Koekjesbakker Holtkamp verklapt zijn toprecepten
Lees ook:Beste kookboek 2011 – Nederlands?
Lees ook:Pastaweek op koken.blog
Lees ook:Asperges eten in Zwolle
Lees ook:Kookboek Kip

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>