Hoe dood je een kreeft?

Woensdag = wijn-spijsdag (uitleg), daarom nu wat bespiegelingen over kreeft.

Het Nederlandse kreeftenseizoen is begonnen. Dat betekent dat uit de Oosterschelde weer kreeft opgevist zal worden. Op wijn.blog.nl daarom aandacht voor de speciale kreeftenwijn die dan wordt uitgeroepen.

Ik moest bij het lezen van dat bericht terugdenken aan een roman.   

In de prachtige roman De levensgenieters van Erica Baumeister komen iedere week een paar mensen bij elkaar. Om te leren koken van een bijzondere vrouw die door  geuren geobserdeerd is. En in de eerste kookles laat ze iedereen een kreeft slachten. Bijzondere eerste les, ik begin mijn kookcursus heel anders.

Kreeft doden
Maar wat is nu de beste manier om een kreeft te doden? Je leest over bevriezen, over het eerst verdoven door de kreeft in de koelkast te leggen of een flinke klap op de kop te geven alvorens deze te koken, door het water met de kreeft erin langzaam aan de kook te brengen en langzaam verdrinken in witte wijn.
Maar mij lijkt het toch het beste als je de kreeft eerst doodt, met een scherp mes of priem. Of het beest nu pijn kan lijden of niet, het is voor ons even heftig, maar het is wel zo ‘humaan’.

Maar weet wel wat je doet, om onnodig lijden te voorkomen, zoals deze leraar dat weet. Zou jij het aandurven? Ik ben nog niet zeker van mezelf.

 

Ook op wijn.blog.nl wordt op woensdag teruggeblikt naar een bericht dat in de week ervoor hier op koken.blog.nl verscheen. Vandaag krijg je wijnadvies bij chocolade, naar aanleiding van dit recept voor chocoladetosti’s.

Lees ook:Nieuwe webwijnengids in aantocht
Lees ook:Gratis kookboek bij Gall & Gall
Lees ook:Gevonden chocoladedrank
Lees ook:Koken met sterren, kerstrecept nr.7: zacht gegaarde kreeft met asperges, ponzu en mosterd van miso en abrikozen.
Lees ook:Perzik ontvellen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Hoe dood je een kreeft?

  1. Monique

    Dat arme beest…. Moet eerst 4 minuten lang allerlei geleuter aanhoren, met een scherp blinkend mes zwaaiend boven zijn kop….

      /   Reply  / 
  2. henk

    alles wat met KREEFT temaken heeft zo ook GANZELEVER eet ik N I E TT

      /   Reply  / 
  3. H.C.W van Dreumel

    Mensen…..u kunt beter dit eten dan die plofkip uit de supermarkt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>