Is jouw vis giftig?

eet-vis-wijzerEen beetje culi kent inmiddels de viswijzer wel. Hierop staat welke vis je met een gerust hart kunt eten en welke vis je beter kunt laten staan. Vis die je beter niet kunt eten wordt in haar voortbestaan bedreigd, en kun je om deze reden beter niet eten. Tonijn en paling zijn daar goede voorbeelden van.

Maar er zijn ook andere redenen om vis beter niet te eten. In de zeeën en rivieren wordt veel gif geloost. En vissen eten deze op. En zo kan jij ze binnenkrijgen. En om te zien of het visje op jouw bord (te) veel gif kan bevatten, is er een nieuwe eet-viswijzer ontwikkeld.

Gifbommen of niet?
Deze eet-viswijzer is door het Magazine EOS ontwikkeld. Ze keken naar de wetenschappelijke informatie die beschikbaar is over vissoorten en schaal- en schelpdieren die in Nederland en België beschikbaar zijn. Paling, pangasius, botervis, blauwvintonijn  zijn ’kleine gifbommen’, oesters of slijkmosselen zijn niet gevaarlijk.

Uniek: eet-vis-wijzer
Samen met de oorspronkelijke informatie van de viswijzer, geeft de nieuwe eet-viswijzer weer of de vis giftige stoffen bevat, en of de vis op een ecologisch verantwoorde manier wordt gevangen (MSC-keurmerk) en de mate waarin hij bedreigd is. En dit is nieuw!

Meer informatie
Uit het artikel op EOS blijkt dat sommige vissen meer dan andere giftige stoffen kunnen bevatten. Dat hangt onder andere samen met hun vetheid. ‘Vette’ vissoorten zoals zalm, haring, paling of brasem bevatten vaak kankerverwekkende pcb’s en dioxines. Visetende vissen krijgen juist weer vaker andere giftige stoffen zoals kwik-, lood- en cadmiumverbindingen binnen. Maar ook natuurlijke giftige stoffen, zoals biotoxines, kunnen in het voedsel van wilde vissen voorkomen, en soms gevaarlijk zijn voor ons viseters.

Is het echt gevaarlijk om vis te eten?
Dat is een goede vraag. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) raadt volgens EOS aan om meer vis te eten, vanwege de onverzadigde vetzuren en omega-3 in vis, die goed voor ons zijn. En ook gemiddeld valt het wel mee met de giftige stoffen in de vis. Maar er zijn zeker uitzondering, met name in vervuilde visgronden, dan kunnen vissen hoge concentraties giftige stoffen bevatten. Het Voedingscentrum heeft ook al gereageerd.

Hoe weet ik nu of de vis giftig kan zijn?
Raadpleeg daarvoor de nieuwe eet-vis-wijzer van EOS. Deze krijg je deze maand bij het magazine, maar je kunt ‘m ook hier gratis downloaden. De vissen in de rode kolom kan je in dit geval beter laten staan. En in de groene of blauwe kolom kijk je natuurlijk ook nog even naar de vangstmethode voor de vis.

De oude originele viswijzer kan je vind op de website van Goede vis. En is sinds een kleine week ook als iPhone-app te raadplegen.

Lees ook:De nieuwe viswijzer is uit!
Lees ook:Vis op tafel
Lees ook:Bedenkers VISwijzer geprijst
Lees ook:Center Parcs serveert wijze vis
Lees ook:Marineren van vlees helpt tegen kanker

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Is jouw vis giftig?

  1. Klaas Janssen

    NeVePaling vindt EOS Viswijzer onnodige bangmakerij
    Geplaatst op woensdag, 30 juni 2010

    Limmen, 30 juni 2010

    Het artikel in EOS, een Belgisch-Nederlands semi-wetenschappelijk blad, over gifgehalte in consumptievis is onbehoorlijk suggestief. Volgen EOS zouden door vervuiling slechts 12 vissoorten zonder gevaar gegeten kunnen worden. Ook wilde paling komt, weer eens, in een kwaad daglicht te staan. NeVePaling de brancheorganistie van de Nederlandse palinghandel spreekt van onnodige bangmakerij. Het grootste deel van de in Nederland gegeten paling komt uit streng gecontroleerde kwekerijen de rest (een kleine 10%) is afkomstig van gecontroleerde wilde palingvisserijen in Ierland en Nederland.

    Gecontroleerd

    NeVePaling laat verder weten dat de legale palinghandel in Nederland streng gecontroleerd wordt door de overheid. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) neemt regelmatig op diverse verkooppunten monsters van onder andere paling om te kunnen bepalen of de producenten en leveranciers vis met te veel schadelijke stoffen uit de voedselketen weren. Ook verricht de VWA gerichte controles bij EG-erkende visverwerkende bedrijven, vishandelaren en beroepsvissers. De VWA treedt streng op tegen bedrijven die de regels niet voldoende naleven of de gezondheid van de consument in gevaar brengen. NeVePaling adviseert de consument dan ook alleen paling te kopen bij bonafide bedrijven. Alleen dan is de consument zeker dat er een veilig product gekocht wordt.

    Paling delicatesse

    De consumptiefrequentie van vis door verschillende groepen van de bevolking is gemonitord via de voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Hieruit blijkt dat de gemiddelde Nederlandse palingeter slechts één of hooguit enkele keren per jaar een kleine hoeveelheid paling eet. Dit wordt onder andere bevestigd door de enquête die door Stichting DUPAN onlangs werd gehouden. Daarin gaven de ge-enquêteerden aan dat zij paling zien als een delicatesse en tussen de één en twee keer per jaar zich deze traktatie gunden.
    Het Voedingscentrum adviseert consumenten om twee keer per week vis te eten, waarvan ten minste één keer vette vis ter preventie van hart- en vaatziekten. De consument wordt erop gewezen dat het gezondheidsrisico door blootstelling aan giftige stoffen niet opweegt tegen de gezondheidswinst door regelmatig vis te eten. Kortom: je hebt zoveel baat bij twee maal per week vis eten, dat het andere daardoor te verwaarlozen is.

      /   Reply  / 
  2. Emera

    De consumptiefrequentie van vis door verschillende groepen van de bevolking is gemonitord via de voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Hieruit blijkt dat de gemiddelde Nederlandse palingeter slechts één of hooguit enkele keren per jaar een kleine hoeveelheid paling eet. Dit wordt onder andere bevestigd door de enquête die door Stichting DUPAN onlangs werd gehouden. Daarin gaven de ge-enquêteerden aan dat zij paling zien als een delicatesse en tussen de één en twee keer per jaar zich deze traktatie gunden.Het Voedingscentrum adviseert consumenten om twee keer per week vis te eten, waarvan ten minste één keer vette vis ter preventie van hart- en vaatziekten. De consument wordt erop gewezen dat het gezondheidsrisico door blootstelling aan giftige stoffen niet opweegt tegen de gezondheidswinst door regelmatig vis te eten. Kortom: je hebt zoveel baat bij twee maal per week vis eten, dat het andere daardoor te verwaarlozen is.
    +1

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>