Mens heeft meer smaak dan gedacht

De mens is het zoogdier met de best ontwikkelde smaakzin, aldus een nieuw Amerikaans onderzoek. Proeven doen we met onze tong en gehemelte, waarop we 10.000 knopjes hebben, die gegegroepeerd zijn in papillen. Ter vergelijking, een hond heeft er 1.700 en een kat amper 500. Maar de wetenschappers hebben nu ontdekt dat we ook kunnen proeven met onze ingewanden.

Twee smaakreceptoren (T1R3 en G-protein gustucin) proeven de zoete dingen die op de tong liggen, maar ze zijn nu ook gevonden in onze dunne darm. De dunne darm 'proeft' glucose op dezelfde manier als de tong, en ze reguleren de insuline-afgifte en (lekkere?) trek. Het zou kunnen verklaren waarom het gebruik van kunstmatige zoetstoffen niet helpen om af te vallen, aldus de onderzoekers. Zij spreken van een nieuwe mogelijkheden om obesitas (overgewicht) en diabetes te behandelen.

bron: via Vilt naar Mount Sinai School of Medicine

Lees ook:Smaak wordt bepaald door geboorteplaats
Lees ook:We eten meer buitenshuis
Lees ook:Vishaakjes in hamburger
Lees ook:Pop-up frambozenwinkel in Venlo
Lees ook:Kookboek Over worst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>