Recept: Winterse kastanjesoep met freekeh

Terwijl de een geen genoeg kan krijgen van het winterse landschap en deze dagen dus vooral buiten te vinden is, blijft een ander liever thuis voor de open haard of kachel. Bij het winterse weer hoort een winterse maaltijd. En wellicht denk je dan direct aan een stamppot, maar wat dacht je van een winterse kastanjesoep met freekeh?

Winterse kastanjesoep met freekeh

Vezel- en eiwitrijk

Ken je freekeh al? Ik ontdekte deze tarwegraan onlangs en gebruik het inmiddels niet alleen in de soep, maar ook in gerechten als alternatief van couscous of rijst. Zoals gezegd is freekeh een tarwegraan dat wordt geoogst op het moment dat deze nog jong en groen is. Na de oogst worden de granen licht geroosterd en dat zorgt voor een nootachtige en iets rokerige smaak. Freekeh bevat vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en bijna twee keer zoveel eiwit als witte rijst. Daarnaast bevat freekeh relatief veel magnesium, kalium, calcium en ijzer.

Smaakvolle eerste kennismaking met freekeh

Tijdens een event proefde ik de winterse kastanjesoep met freekeh van het merk Artisan grains. Het recept dat ik daar kreeg is te lekker om nietmet jullie te delen! Het is een mooie eerste kennismaking met freekeh en geeft je een goed idee van de smaak en structuur en zorgt voor inspiratie voor andere gerechten.

Recept: Winterse kastanjesoep met freekeh

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 15 minuten

Ingrediƫnten
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 teen knoflook
500 gram gekookte kastanjes
Half glas witte wijn
600 ml bouillon
60 g freekeh
15 gr boter
250 gr paddenstoelen
Tijm
100 gr mascarpone
Scheutje melk
Salie

Bereiding
Snipper de uit, bleekselderij en knoflook en bak glazig in een scheutje olie in de soeppan.
Voeg de kastanjes toe en bak even mee.
Blus af met de witte wijn en voeg de bouillon toe.
Laat 10 minuten koken en pureer met de staafmixer.
Kook ondertussen de freekeh in ruim water in 15 minuten gaar en giet af.
Snijd de paddenstoelen en bak bruin in boter met de tijm.
Klop de mascarpone los met een scheutje melk en meng er de salie in reepjes doorheen.
Breng op smaak.
Schep de freekeh en de paddenstoelen door de soep.
Serveer in een bord of kop met een flinke lepel salieroom.

Lees ook:Recept Soep van paddenstoelen
Lees ook:Recept Vegan: Shepherd’s Pie
Lees ook:Recept Romige knolselderijsoep
Lees ook:Recept Champignons Dordogne
Lees ook:Recept – Soep met geroosterde aubergines en paddenstoelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>