De kerstgeur van kruidbroodjes

Welke nostalgische bakgeuren associeer jij met kerst? Bij mij roept kerst ieder jaar weer de associatie met kruidbroodjes op. Deze ‘rode’ timpen met sukade waren in mijn jeugd in Rotterdam een vast onderdeel op de kerst-ontbijttafel. De geur ervan is mij altijd sterk bijgebleven. Een mix van zoete en kruidige tonen van o.a. kruidnagel en kaneel. Een lekkere dikke laag roomboter en suiker erop en dan waren voor mij de feestdagen goed begonnen.

 

 

Typisch streekgerecht
In de steden waar ik later woonde, waren geen kruidbroodjes te koop. Het bleek dat de broodjes vooral een typisch lokaal product uit Rotterdam waren.  Er zat niets anders op dan ze dan maar zelf te bakken. De broodjes worden bereid met sukade, bloem en rommelkruid. Dit laatste zorgt voor de herkenbare geur. Het is een mix van zoethoutwortel, anijs, kaneel, kruidnagel, peper en foelie, wat ook wel gebruikt wordt in de bereiding van balkenbrij. De rode kleur van het broodje bleek vooral door het gebruik van rode kleurstof. Maar zonder die kleur zijn ze ook nog net zo lekker.

 

Recept Kruidbroodjes

Ingrediënten

500 gram bloem
15 gram verse gist
10 gram zout
25 gram vet of boter
25 gram suiker
50 gram gehakte sukade
0,25 liter water of melk
3 à 4 eetlepels rommelkruid

  

Werkwijze

Doe alle ingrediënten in de kom en roer door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Kneed tot een soepel deeg en vorm het tot een bal. Dek de mengkom af met een lauwe theedoek en laat het deeg ongeveer een uur rijzen.
Kneed het deeg nog eens en verdeel het in ongeveer 8 kleine langwerpige bolletjes (timpen). Laat deze op een ingevette bakplaat of bakpapier nog een uur narijzen. Verwarm 10 minuten voor het bakken de oven voor op ca. 200⁰C. Bak de broodjes af in het midden van de oven ca. 15 minuten gaar.

 

 

 

 

Lees ook:Foodblogswap: Zeeuwse bolus
Lees ook:Honey jumble cookies
Lees ook:Boterkoek: it’s all in the family
Lees ook:Recept appelcrumble
Lees ook:Recept – Zelf pitabroodjes in de BBQ maken

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “De kerstgeur van kruidbroodjes

  1. Edith Dourleijn

    Grote verwondering maakt zich van mij meester, Jasmijn. Want als geboren en getogen Rotterdamse ken ik deze broodjes helemaal niet! Is het niet een typisch lokaal product van 1 Rotterdamse bakker? ;-)

    Edith,
    die nu heeeel nieuwsgierig is naar waar in R’dam jij opgegroeid bent.. [maar daarover spreken we elkaar vast nog wel een keer in een andere vorm dan via de blog!]

      /   Reply  / 
  2. Jasmijn Bus Auteur

    Heb net Bakker Klootwijk opgebeld die gevestigd is in heel Rotterdam. En wat blijkt? Hij levert nu kruidbroodjes in al zijn filialen. Voor de grap nog andere bakkers uit jouw wijk bellen?

      /   Reply  / 
  3. Edith Dourleijn

    Klootwijk zat – als ik het mij goed herinner – inderdaad in ons winkelcentrum. Maar of hij ze toen dus ook al daar had, die broodjes?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>