Foodblogswap: Zeeuwse bolus

Koken.blog doet deze maand mee aan de #Foodblogswap. Bij dit maandelijkse initiatief van de Foodbloggerscommunity worden Nederlandse foodbloggers aan elkaar gekoppeld om recepten van elkaars blog uit te proberen. Een superleuke manier dus om nieuwe collega-blogs te leren kennen. Ik mocht een recept uitkiezen van judithrecepten.blogspot.nl.

Luxeprobleem
Natuurlijk diende zich direct een luxeprobleem aan. Want wat te kiezen? Judith’s recepten variëren van zoete en hartige taarten, internationale snacks, heel veel groentesoepen en -gerechten en bijzondere pasta’s. Allemaal lekker. Maar toen viel mijn oog op de Zeeuwse bolus. En aangezien ik van oorsprong een echt Zeeuws meisje ben, en ik al heel veel Zeeuwse bolussen heb uitgeprobeerd, maar nog nooit heb gemaakt (schaam, schaam…) viel de keuze op dit recept.

Resultaat
Het resultaat? Heerlijke geur, mooie soepel deeg, prima smaak. Toch miste er iets. Maar ik ben dan ook enorm verwend door regelmatig bolussen te mogen eten van de beste bolusbakker van Zeeland. En die zijn klef, plakkerig, sticky. Ik ga het dus zeker nog eens proberen. Het recept voor het deeg houd ik hetzelfde, maar ik ga wel wat variaties proberen met het suikermengsel. Als het perfecte recept gevonden is, lees je het natuurlijk hier.

 

 

RECEPT: Zeeuwse bolus
Van Judithrecepten.blogspot.nl

Ingrediënten
Voor het deeg:
500 gram bloem
15 gram kristalsuiker
1 ei
10 gram zout
50 gram verse gist/16 gram droge gist
215 ml water
50 ml melk
25 gram roomboter
Voor het suikermengsel:
250 gram donkere basterdsuiker
4 eetlepels kaneel

- Meng de ingrediënten voor het deeg door elkaar op de boter na en kneed dit ongeveer 6 minuten, Voeg dan de boter toe en kneed dit ook nog 4 minuten. Verdeel het deeg in 10 porties, rol dit tot een bal en laat dit 20 minuten rusten.

- Verwarm de oven op 225 graden celsius.

- Rol van elk van de bollen een streng van van ongeveer 30 cm en bestrijk deze met wat water. Maak een mengsel va de suiker met kaneel en rol hier de streng door. Maak dan een bolus van deze streng door de streng 2 keer om je hand te draaien en het uiteinde weg te stoppen.

- Laat deze 5 minuten rijzen. Zet deze daarna 8 minuten in de oven. Als ze klaar zijn ze gelijk op zijn kop op een rek leggen om af te laten koelen. Heerlijk met roomboter.

 

Lees ook:Pepernoten recept
Lees ook:De kerstgeur van kruidbroodjes
Lees ook:Honey jumble cookies
Lees ook:Vandaag is het Zoppedoppe Donderdag!
Lees ook:recept borstplaat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>