Recept – Gebraden hele kip voor kleine sterren

Als er kinderen komen eten, dan hou ik het vaak heel eenvoudig. En vraag ik de ouders vooraf uitgebreid over wat ze wel en niet lusten. Of ik speel op safe en braad een hele kip en maak daar een zwik aan kleine gerechtjes, zoals appelmoes, gebakken aardappeltjes en iets  met wortels (want dat lusten kinderen volgens mij altijd), bij.

Ik ben blij dat ik niet dagelijks met dat dilemma te maken heb. Maar goed, dan weet je wel wat ze al wel en niet lusten. Al schijnt dat ook weer iedere dag te veranderen. Om de moed er in te houden is er nu het kookboek  Koken voor kleine sterren. En ha, gelukkig, daarin braden ze ook een hele kip, met aardappel en peen! 
 

HELE KIP

Ingrediënten:
* 100 gr milde mosterd
* 30 gr amandelschaafsel
* 1 teen knoflook
* 1 sjalot
* 10 takjes tijm
* 600 gr aardappels
* 1 kip, zo één die een goed leven heeft gehad (1200 gr weegt ze in dit recept)
* 100 gr ontbijtspek
* 2 kleine uien
* 50 ml zonnebloemolie
* 300 gr winterpeen
* zout en peper

Bereidingswijze:
Schil de ui en knoflook en hak ze fijn. Meng ze met de mosterd, amandelschaafsel en blaadjes tijm.
Probeer van de achterkant het vel van de kip (over het borststuk) los te krijgen en werk zo naar voren zonder het vel te scheuren. Er ontstaat nu een holte tussen vel en filet en daar moet het mosterdmengsel ingesmeerd worden.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes, doe dat ook met de winterpeen. Snijd de uien in grove stukken. Doe deze met de zonnebloemolie in een braadschaal en bak ze op het fornuis even aan.
Leg de kip ertussen, bestrooi met zout en peper en zet in de oven.
Braad de kip 45 minuten, of tot ze gaar is. Als je met een mes in de dij prikt en er komt helder vocht uit, dan is ze gaar.
Laat de kip onder aluminiumfolie nog eens 10 minuten nagaren buiten de oven. Kijk of de groenten ook klaar zijn, schuif die anders nog even in de oven.

Uit het boek: Koken voor kleine sterren van Ron Blaauw, Julius Jaspers en Alain Caron (uitgeverij Fontaine, isbn: 9789059563476) – lees hier mijn recensie

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of gebruik het zoekvenstertje rechtsboven op deze site.

Lees ook:Recept de hutspot van Herman
Lees ook:Recept Gepofte tomaten
Lees ook:Recept Omgekeerde mini-uientaartjes
Lees ook:Recept hutspot
Lees ook:Aardappelgratin met rode bietjes

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept – Gebraden hele kip voor kleine sterren

  1. Pingback: Koken voor kleine sterren | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>