Aardappelgratin met rode bietjes

Rode bietjes, het lijkt wel er geen middenweg voor bestaat: je haat ze of je vind ze lekker. Ik hoor althans zelden dat mensen ze “wel okay” vinden. Een leuke manier om ze eens te eten, is in deze aardappelgratin met bietjes. De bietjes en de aardappels gaan hier rauw in en garen door in de room. En de rode laag in het midden gaat iets ‘lekken’, waardoor er een mooi kleureffect ontstaat. Probeer het eens!

AARDAPPELGRATIN MET RODE BIETJES
Bijgerecht voor 4 personen

Ingredienten:
* 700 gr aardappelen
* 300 gr rauwe bieten
* 1 teen knoflook
* 3 dl room
* 1 el olijfolie
* peper en zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de aardappels en de bieten en snijd ze in flinterdunne plakken. Met een kaasschaaf of mandoline. Hoe dikker de plakken, hoe langer het duurt voor ze gaar zijn.
Pel de teen knoflook en halveer ‘m. Wrijf hiermee de ovenschaal in en hak of pers daarna de halve tenen in kleine stukjes. Bestrijk de schaal met de olijfolie.
Leg laag voor laag de aardappelschijfjes in de oven. Leg op 1/3 de helft van de rode bietenplakjes, vervolg met aardappel, plakjes rode biet en eindig met aardappel.
Meng de gehakte knoflook, peper en zout door de room en giet deze over de aardappels.
Zet de schaal ca een uur in de oven tot de aardappels en bieten gaar zijn. Als je makkelijk met de punt van een mes of een (metalen) satéprikker in kunt steken, zijn ze gaar.

Als je wilt kun je na drie kwartier ook wat geraspte (harde geiten)kaas over de aardappels strooien en deze mooi goudbruin laten kleuren.

Plaatje: vrienden van het platteland

Lees ook:Recept Vegetarische aardappel-courgetteschotel met feta
Lees ook:Rode bieten in een dip
Lees ook:Recept Aardappelgratin Dauphinoise
Lees ook:Recept Salade van rode biet, sinaasappel en olijven
Lees ook:Academie voor Gastronomie: rosé gebraden hertenbout met rode bietjes en kastanjes

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Aardappelgratin met rode bietjes

  1. Eetschrijver

    Die lui van De Kuip komen zo te zien overal commentaarspammen. Dacht toch niet dat ik daar nog ging eten.

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn

    En ik mag hopen voor ze dat ze beter koken dan hun naamgenoten (met y) kunnen voetballen ;-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>