Recept Spruitjes met gember en geroosterde amandelen

Zelfs mensen die beweren niet van spruitjes te houden, vinden dit gerecht lekker. Dat staat boven dit recept voor Spruitjes met gember en geroosterde amandelen. Het staat in een kookboek dat als titel Eten met familie en vrienden heeft (daarover later meer). Maar zou jij je gasten spruitjes voorzetten? Ik zou het zelf alleen doen als ik 100% zeker zou weten dat ze die lekker vinden, of ik zou er nog een paar andere groentengerechtjes naast zetten, zodat ze ze niet persé hoeven te eten.

Ik lijk nu wel een enorme spruitjesliefhebber, maar dat valt ook wel mee. Maar een paar keer per winter komen ze toch echt op tafel. Deze variant wordt het de volgende – en laatste van deze winter? – keer. In dit recept worden de spruitjes niet gekookt, maar kort gebakken.  

SPRUITJES MET GEMBER EN GEROOSTERDE AMANDELEN
Voor 4 personen, bijgerecht

Ingrediënten:
* 1 kg spruitjes
* 150 gr amandelen
* 30 ml pindaolie (of arachideolie)
* 5 cm gemberwortel
* 2 tenen knoflook
* zout en peper

Bereidingswijze:
Verwijder de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd de wat droge stukjes van de steeltjes weg. Rasp of snijd de spruitjes in heel dunne plakjes. Pas op voor je vingers!
Hak de amandelen grof (in een keukenmachine bijv.) en rooster ze in een droge koekenpan tot ze beginnen te verkleuren (2-3 minuten). Schud af en toe met de pan om aanbranden te voorkomen. Haal ze uit de pan.
Schil en rasp de gember en schil en hak of pers de knoflooktenen.
Verhit de olie in een diepe koekenpan. Bak de gember en knoflook even aan en voeg dan de spruitjes toe. Blijf roeren tot de spruitjes warm maar nog wel knapperig zijn. 
Zodra de spruitjes hun heldere kleur verliezen, haal je de pan van het vuur. Proef wel even of ze gaar genoeg naar jouw smaak zijn.
Breng ze op smaak met peper en zout en strooi de geroosterde amandelen erover.

Uit het boek: Sarah Raven – Eten met familie en vrienden – Terra – isbn 9789089893680
te koop in de koken.blog-shop

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Recept Geroosterde winterpeen
Lees ook:Recept Tabouleh van knolselderij en pinda’s
Lees ook:Recept uit Moro Londen: Soep van geroosterde pompoen met kaneel
Lees ook:Recepten tomatensaus
Lees ook:Recept Pasta met Siciliaanse pesto

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Recept Spruitjes met gember en geroosterde amandelen

  1. Jeanne

    Ik lust absoluut geen spruitjes maar dit recept ga ik toch proberen!

      /   Reply  / 
  2. Paul

    Vanavond eters. Wilde het (weekend)recept met parelhoen, pastinaak en courgette maken. Heb alle ingrediënten in huis gehaald, maar kan ondertussen het recept nergens weer terugvinden. Wie helpt mij?

      /   Reply  / 
  3. Karel Wijne

    Prachtig recept, alle vooroordelen over spruitjes kan je laten varen. Het is lekker, vol van smaak en in een wenk klaar.
    Bijkomend voordeel: je huis stinkt niet naar een gaarkeuken als je dit gegeten hebt. Aanrader, ook voor niet liefhebbers van deze Vlaamse trots.

      /   Reply  / 
  4. Edith Dourleijn Auteur

    Klinkt goed, Karel! Dank voor je reactie.. Hier worden door Mijn lief nu ook spruiten klaar gemaakt, maar ik meen niet op bovenstaande manier. Die moet ik zelf dan binnenkort nog een keer maken.
    En @ Paul, ben je er nog uitgekomen? Ik was even niet in de buurt om je verder te helpen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>