Recept Tzatziki

Welk recept moet je kiezen om een kookboek over Griekenland eer aan te doen? Ik koos voor tzatziki, die verfrissend en scherpe saus van yoghurt en komkommer. Helaas komt deze te vaak als een natte waterige saus op tafel, maar dat hoeft helemaal niet. Tenminste als je de tips van Tessa Kiros, die ze geeft in haar nieuwste kookboek Mezze & Moussaka, (lees hier meer) toepast. En ze kloppen echt, want op deze manier maak ik ook al jaren mijn tzatziki.

Lekker bij friet, lamskoteletjes van de grill, brood, en wat niet eigenlijk?

TZATZIKI
Voor een flinke kom vol!

Ingrediënten:
* 2 tenen knoflook
* 1 tl zout
* 1 el olijfolie
* 1 kleine komkommer (160 gram)
* 350 gr Griekse yoghurt (Turkse of Bulgaarse mag ook, als t maar lekker dikke yoghurt is)
* 1,5 el verse munt (of 2 el gedroogde munt)
* vers gemalen peper

Bereidingswijze:
Pel de knoflook en plet deze met je mes of iets zwaars. Doe de gekneusde knoflook met wat zout bij de olijfolie en laat marineren.
Haal de uiteindes van de komkommer en schil deze (hoeft niet helemaal!). Rasp de komkommer. Doe de komkommer in een zeef en meng de rest van het zout erover. Laat zo een half uurtje uitlekken, terwijl je de komkommerpulp een paar keer met je handen omdraait en aandrukt. Met een lepel mag natuurlijk ook! Hierdoor zal de komkommer veel vocht verliezen, waardoor je tzatziki niet zo waterig wordt.
Doe de yoghurt in een kom en meng de olijfolie, knoflook, munt en peper erdoor. Knijp de komkommer goed uit en meng door de yoghurt. Proef of er nog wat zout bij moet.
Afgedekt kan je de tzatziki een paar dagen in de koelkast bewaren.

Uit het boek: Mezze & Moussaka – Tessa Kiros – Terra – isbn: 9789089892843
9789089892843

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Mezze en Moussaka
Lees ook:Recept Tzaziki
Lees ook:Recept: Mangochutney, Raita & cachumber
Lees ook:Recept Komkommersalade
Lees ook:Recept Pasta met courgette en verse kruiden

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept Tzatziki

  1. Pingback: Mezze en Moussaka | Koken

  2. Serkan

    Ik wil u er graag op wijze dat dit recept oorspronkelijk een Turks recept is.

      /   Reply  / 
  3. Denize

    Zucht….

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>