Mezze en Moussaka

Nadat ze zelf met succes haar eerste kookboek Twaalf uitgaf, heeft Tessa Kiros een goede naam opgebouwd als het gaat om kookboeken. Ze zijn over het algemeen inspirerend, mooi vormgegeven en de recepten kloppen. Na haar derde kookboek verloor ik haar een beetje uit het oog, en miste zo Piri piri & Sardientjes (over Portugal) en Ciao Bella (over Venetië).

Nu ligt haar nieuwste, Mezze & Moussaka, dan wel bij me op tafel. Een kookboek dat, zoals je al uit de titel kunt afleiden, over Griekenland gaat. 

In haar eerdere kookboeken kwamen er al een paar Griekse gerechten voorbij, dankzij haar Grieks-Cypriotische roots. Nu volgt dan een heel kookboek over dit bijzondere land, dat trouwens een heel mooi motto mee krijgt; “Mogen je oude goden en godinnnen altijd over je waken”. Ook de inleiding is bijzonder, aan de hand van het Griekse alfabet beschrijft Tessa Kiros de belangrijkste kenmerken van het land, haar geschiedenis en keuken.

Minder Tessa
Waar haar eerste kookboeken heel persoonlijk waren, en gebaseerd op familierecepten en -verhalen, geldt dat voor Mezze & Moussaka vele malen minder. Veel minder beschrijft ze dat het recept van die of die afkomstig is, of legt ze uit hoe ze zelf een bepaald gerecht interpreteert. Het is veel meer een beschrijving van het gerecht, soms over de oorsprong of het gebruik van het gerecht, soms over een ingrediënt eruit, of soms over een gebruikte techniek. Alle klassiekers van moussaka, tzatziki en grillgerechten tot de mezze (Griekse tapas) en de mierzoete deserts komen voorbij in Mezze & Moussaka. En dat alles gelardeerd met heldere foto’s van de gerechten, alsof ze genomen zijn in het felle licht van het land.

Wederom een mooi vormgegeven kookboek, dat Mezze & Moussaka, met duidelijk en uitgebreid uitgeschreven recepten. Maar wat minder Tessa Kiros zelf, degene die zo inspirerend kon schrijven over waarom je bepaalde recepten toch echt eens uit moet proberen, helaas.

boek: Mezze & Moussaka – Tessa Kiros – Terra – isbn: 9789089892843
koop dit boek in de koken.blog-shop

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Recept Tzatziki
Lees ook:Recept Moussaka
Lees ook:Elizabeth Davids beste recepten
Lees ook:En de winnaar is …
Lees ook:Mooi bakken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>