Recept Paprika gevuld met doperwten en rijst

Ga er voor een keer naar op zoek, en je wilt eigenlijk nooit meer wat anders: verse doperwten die je nog in de peul koopt. Niet te vergelijken met haar neefjes en nichtjes uit blik of pot, en slechts een klein beetje meer werk. Maar wat een verschil in smaak! De verse doperwten zijn lekker stevig, en als je ze supervers koopt, ook heel zoet. Echt, probeer het eens! En vrees niet, dat doppen is echt niet zo veel werk, zolang je er maar voor zorgt dat de erwtjes in je pan rollen en niet over je aanrecht en de vloer.

Ze zijn heerlijk als vulling in de salade, maar ook in deze Italiaanse Paprika gevuld met doperwten en rijst. Dit recept is afkomstig uit het kookboekje La cucina verde, dat vol met groentengerechten staat. 

PAPRIKA GEVULD MET DOPERWTEN EN RIJST
Het is lang geleden dat ik gevulde groenten serveerde, terwijl het eigenlijk een heel leuke manier is, zeker als je gasten krijgt en je tijdens het eten niet te lang in de keuken wilt staan. En een fijne manier om een restje risotto te verwerken. Voor 4 personen.

Ingredienten:
* 100 gr gedopte doperwten *
* 4 middelgrote paprika’s
* 100 gr carnarolirijst (rijst voor risotto)
* 1 ui
* 3 el olijfolie
* 40 gr boter
* 4 dl groentenbouillon
* 100 gr oud brood
* 3 el melk
* 4 eieren
* 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
* 2 el bladpeterselie
* 1 citroen
* peper en zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd een ‘dekseltje’ van de paprika’s, verwijder het steeltje en snijd het dekseltje in kleine stukjes. Verwijder ook de zaadlijsten uit de paprika’s.
Maak de risotto als je geen restje gebruikt: Verwarm de helft boter in een andere pan en bak hierin de rijst. Voeg in porties de hete bouillon toe, iedere keer een nieuwe scheut als de vorige is opgenomen. Roer regelmatig tot de risotto gaar is. (Hier vind je een uitgebreidere beschrijving om risotto te maken, laat dan de andere ingredienten wel weg!)
Zet intussen een pan met kokend water op en kook hierin de open paprika’s een paar minuten tot ze iets zachter beginnen te worden, maar nog wel stevig zijn. Laat goed uitlekken.
Pel de ui en snijd hem in dunne ringen. Verwarm de olijfolie en stoof hierin de ui zachtjes glazig. Voeg de doperwten met peper en zout en een scheutje water toe en stoof ca 10 minuten met de deksel op de pan.
Week het brood in de melk en knijp goed uit. Rasp ook de schil van de citroen.
Meng de paprikablokjes, brood, doperwten, eieren en de helft van de kaas. Voeg 1 theelepel van de citroenrasp (de rest kan je invriezen, dat geldt ook voor het sap), peper en zout toe en meng goed door elkaar. Houd 1 eetlepel van het mengsel apart en vul de paprika’s met de rest.
Leg de paprika’s in een ovenschaal, bestrooi met de rest van de kaas en de rest van de boter in klontjes en bak ze in ongeveer 20 minuten in de oven.

* En vooruit: buiten het seizoen neem je doperwten uit de vriezer. Ook deze zijn steviger en lekkerder dan de doperwtjes uit blik of pot. Of ben je dat niet met me eens?

Uit het boek: Carlo Bertonasco & Larissa Bertonasco – La cucina verde – Becht – isbn: 90789023013013 - bruna
-
Wil je nog meer leuke tips voor kookboeken? Klik dan links op de rubriek Kookboeken. Bij de meeste kookboeken kan je doorklikken naar een recept eruit. Meer recepten staan in de rubriek Recepten.

Lees ook:Recept Garnalenrisotto met doperwten
Lees ook:Recept Frittata met doperwten en munt
Lees ook:Recept Risotto met eekhoorntjesbrood en prosecco
Lees ook:Recept Zomerse kruidenrisotto met krokante parmaham
Lees ook:Recept Ratatouille

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>