Recept Tuinbonenpuree

Generaties zijn er groot mee geworden, maar tegenwoordig zijn ze maar lastig te krijgen: tuinbonen. De bonen zitten net als doperwtjes in een peul en deze wip je er zo uit. Van een kilo peulen houd je ongeveer 300 gram bonen over. De grote grijze boon heeft op zijn beurt in zijn binnenste een kleiner groener boontje. Als je de grote bonen even kort kookt, wip je die kleine er ook zo uit. Dat heet dubbeldoppen.
Het is wat meer werk, maar het kleine groene boontje is wat zoeter en zachter van smaak dan de grote grijze.

Voor dit recept voor een tuinbonenpuree, een lekker smeerseltje, is het niet nodig om dubbel te doppen. De andere smaakmakers zijn sterk genoeg om de bonen wat in toom te houden.

TUINBONENPUREE
Je kunt hiervoor ook gepelde tuinbonen uit de vriezer nemen.

Ingredienten:
* 150 gram gepelde tuinbonen
* 1 teen knoflook
* paar druppels citroensap
* lekkere olijfolie
* 5 takjes munt
* peper en (grof zee)zout

Bereidingswijze:
Kook de gepelde tuinbonen in ca 5 minuten in kokend en gezouten water gaar, en giet ze daarna af.
Wrijf de teen gepelde knoflook met wat grof zeezout in een vijzel tot puree.
Doe de tuinbonen, de knoflookpulp, citroensap en de blaadjes munt in een keukenmachine en pureer.
Voeg zoveel olijfolie toe tot een smeuiige massa ontstaat.
Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Garneer eventueel met een blaadje munt.

Lekker op een stukje brood!

Nog meer recepten met tuinbonen:
*
tuinbonen met zalm
* salade van tuinbonen en geitenkaas (vegetarisch)
*
Spaanse voorjaarsgroenten
* smeerseltje van tuinbonen (vegetarisch)
*
risotto met tuinbonen en pancetta
* tuinbonen met eieren en croutons (vegetarisch)
*
salade Nicoise
* pasta met tuinbonen en pecorino (vegetarisch)

———————————————————————————————————

Lees ook:Recept tuinbonen met zalm
Lees ook:Recept tuinbonen met eieren en croutons
Lees ook:Salade met tuinbonen, munt en pecorino
Lees ook:Spaanse voorjaarsgroenten
Lees ook:Recept risotto met tuinbonen en pancetta

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Recept Tuinbonenpuree

  1. © RJ

    Het zal op den duur met de tuinbonen wel dezelfde kant opgaan als met de spruitjes: kinderen houden nu eenmaal niet van bitter. Mijn generatie leerde dat (toegegeven: tegen heug en meug) op den duur nog wel waarderen, maar moderne ouders gaan elke confrontatie met hun grut uit de weg. Exit spruitjes en exit tuinbonen. Hoewel… de voedseltechnologen uit Wageningen hebben inmiddels een zoet spruitjesras geknutseld, zodat ze ook door verwende blaagjes kunnen worden genuttigd.

    Nog even een opmerking over dubbeldoppen: als je jonge tuinboontjes koopt (de Nederlandse komen nu ongeveer op de markt) dan is dat niet nodig. De kleine boontjes hebben nog niet dat harde velletje aan de buitenkant. Je kunt jonge tuinbonen herkennen aan hun ietwat grijs-pluizige peul; later in het seizoen zijn ze glad en glanzend. De opbrengst per peul is dan ook iets hoger.

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Inderdaad RJ, maar dat (dat dubbeldoppen voor jonge tuinbonen niet echt nodig is) wilde ik net morgen vertellen! Je bent me voor. ;-)

      /   Reply  / 
  3. © RJ

    Excuus voor het feit dat ik het gras voor je voeten heb weggemaaid. Evengoed ben ik – zoals altijd – weer benieuwd naar je schrijfsels van morgen…

      /   Reply  / 
  4. Edith Dourleijn Auteur

    Oh, dat maakt niet uit hoor! Het is geen wereldprimeur ;-)
    Ik ben van menig dat je kennis over voedsel en de bereiding ervan moet je zoveel mogelijk delen, en daarbij, niet iedereen die dit recept van mij vandaag leest, zal de blogjes van morgen lezen. Al is de kans groot dat er nu wel mensen zijn, die er, net als jij, nieuwsgierig naar worden..

      /   Reply  / 
  5. Pingback: Spaanse voorjaarsgroenten | Koken

  6. Pingback: Recept Salade van tuinbonen en geitenkaas | Koken

  7. G.C.Hendrikse-Smit

    heb vandaag mijn tuinbonen geplukt. nu is mijn vraag; kan ik een paar bonen bewaren om volgend jaar te zaaien? heb een heel klein tuintje en vindt het leuk er wat van te kunnen eten. dit is voor de lol. groeten Truus.

      /   Reply  / 
  8. Edith Dourleijn Auteur

    Ik denk dat je ze wel in de grond kan stoppen. Of zou je ze misschien eerst moeten drogen? Probeer het allebei! En hoe heb je de tuinbonen gegeten, Truus?

      /   Reply  / 
  9. Jos van Wetten

    De tuinbonen koken in ongezouten water, maakt ze malser.
    door het zout blijft het “velletje” taaier en ik heb een hekel aan dubbeldoppen, want zo is deze boon ook niet bedoeld denk ik dan maar. groetjes Jos

      /   Reply  / 
    1. Jill Lauret

      Goede tip Jos! Ik doe het zelf om die reden ook altijd zonder zout om die reden. Dit recept is wat ouder en van een andere collega. Zonder zout ‘wipt’ ie er inderdaad een stuk gemakkelijker uit.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>