Hoe fotografeer je je eten?

Digitale Fotografie Food

Digitale Fotografie Food

Toen koken.blog bijna 7 jaar geleden begon, waren plaatjes bij berichten nog niet zo heel belangrijk. Al je nu op de homepagine binnen komt, zie je alleen maar foto’s. Terecht zijn foto’s steeds belangrijker geworden. En zeker op een blog over koken en lekker eten, dan moeten foto’s je echt verleiden.

Maar ook als je regelmatig twittert wat je gekookt hebt, of aan anderen wilt laten zien wat je zoal maakt, dan is het handig als je eten een beetje fraai op de foto staat. Maar hoe doe je dat? Daarvoor is er nu een heel handig fotografieboek. Foodfotograaf Simone van den Berg verklapt in Digitale Fotografie Food alle geheimen.
  .

Al een paar jaar timmert Simone van den Berg succesvol aan de weg als foodfotograaf. Steeds vaker zette ze haar favoriete onderwerp op de plaat, met als gevolg dat ze nu fulltime bezig is met foodfotografie. En met een oude liefde voor het maken van boekjes, was ze de uitgelezen persoon om Digitale Fotografie Food te maken.

Waar moet je op letten?
Als je naar de kaft kijkt, weet  je dat zeker. Die stoofpeertjes wil je eten, die kers uit de handen rukken. Dat is wat goede foodfoto’s doen. En van het begin tot het einde legt Simone van den Berg het je uit hoe ook jij dit voor elkaar kunt krijgen. Welke camera heb je nodig? Welke instellingen zijn geschikt? Hoe werkt het met licht? Voor welke compositie kies je? En dan ben je pas halverwege. Ook de styling van je gerecht komt aan bod, het bewerken van je foto (in Lightroom) en zelfs tips om je eigen foodblog te starten krijg je van Simone.

Enige voorkennis is handig
Als nitwit op het gebied van fotografie, volgde ik twee jaar geleden een korte basiscursus in algemene fotografie. Daar leerde ik alvast wat eerste tips in het gebruik van mijn camera. Sinds het uitkomen van Digitale Fotografie Food heb ik weer een stapje gemaakt. Uitgebreid heb ik het bestudeerd en regelmatig geraadpleegd tijdens het fotograferen. Het is deze combinatie die goed werkt.
Wel een klein dingetje. Hoewel Simone belangrijke termen als sluitertijd, diafragma en ISO goed uitlegt, is het handig om dit hoofdstuk goed te bestuderen met de gebruiksaanwijzing van je camera bij de hand. Zodat je direct leert hoe je deze instellingen kunt veranderen en aanpassen aan wat je nodig hebt. Het was natuurlijk niet te doen om dat voor iedere camera apart uit te leggen in Digitale Fotografie Food, dat begrijp ik wel. Maar zou wel fijn zijn geweest.

Vergelijken
Maar heb je dit eenmaal onder de knie, dan volgt de rest vanzelf. Wat heel goed werkt zijn de foto’s waarin verschillende instellingen met elkaar worden vergeleken. Wat doet het als je je diafragma wagenwijd open zet (meer licht!) of corrigeert voor de witbalans. Ik vind het ook zeker een tip om dit zelf ook uit te proberen. Neem er eens tijd voor, om een gerecht uitgebreid te fotograferen en het resultaat van de verschillende instellingen van je camera met elkaar te vergelijken.

Conclusie
Simone van den Berg heeft een toegankelijk en erg nuttig foodboek geschreven. Eentje die ik misschien wel meer zal slijten dan sommige kookboeken. En dat wil wel wat zeggen!

.

boek: Digitale Fotografie Food van Simone van den Berg
uitgeverij Pearson Education, isbn 9789043029858, prijs 20,95
– meer lekkere boeken vind je in de rubriek Kookboeken

——————————————————————————-

Lees ook:Geurcamera
Lees ook:Leven met je keukenweegschaal!
Lees ook:Bestel je ijsje per sms
Lees ook:Food for the soul
Lees ook:fastfood-fight

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>