Geurcamera

Hoe vaak zeg jij wel niet: dit zou je moeten ruiken? Als kok wensen we allemaal wel eens dat er een geurcamera zou bestaan. Goed nieuws! Die camera is er nu. Het prototype staat nog in de kinderschoenen, maar het is een hoopgevend begin.


De camera legt de moleculaire samenstelling van geuren vast, dat wordt dan opgeslagen zodat het later kan worden gereproduceerd. Hiermee kun je dus de geur van vers gebakken brood, een stoofpotje of je favoriete versgebakken taart vastleggen.

Deze gadget genaamd ‘Madeleine’ is een uitvinding van ontwerper Amy Radcliffe aan Central Saint Martins. Deze camera maakt een opname van reuk in plaats van afbeeldingen. Om de camera te gebruiken, moet je een soort trechter plaatsen over het object dat je wilt vastleggen. Door gebruik te maken van een vacuĆ¼mpomp wordt er een klein beetje lucht opgezogen via een geurafsluiter gemaakt van Tenax. De vluchtige deeltjes worden opgevangen door een poreuze polymeer hars, dat deel uitmaakt van de absorberende geur. Het werkt net als een enorme elektrische neus. Het verwerkt de deeltjes en produceert een grafiekachtige formule, dat de geur maakt.

Benieuwd hoe het werkt? Check de video:

HOW TO SUCCEED WITH YOUR MADELEINE from AMY RADCLIFFE on Vimeo.

Lees ook:Hoe fotografeer je je eten?
Lees ook:De Case Steamer
Lees ook:Brutale rode peren op komst
Lees ook:Testkeuken: Bakbliq
Lees ook:Recept Jam maken (zonder suiker)

1 Reacties // Reageer

One thought on “Geurcamera

  1. Edith Dourleijn

    Wow! Dat is echt cool. Zou ‘m ook graag hier eens in de Testkeuken bespreken.. ;-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>