De vrouwenslagerij

Een vegetariër die een roman schrijft over een slagerij, dat vond ik een intrigrerend gegeven. Als je de kaft zo bekijkt, dan lijkt het bloed rijkelijk te vloeien. En Ilja Gort, want hij schreef De vrouwenslagerij, laat inderdaad de vrouwelijke slagers hakken, snijden en malen alsof het een lieve lust is.

In een klein Frans dorpje groeit Bernadette op in en rond de slagerij van haar vader. Als de goede man plotseling overlijdt, neemt ze met haar man Bruno de slagerij over. Al zou je denken dat Bruno zich in een bakkerij waant, zoveel zoete broodjes probeert hij te bakken om de klanten te paaien. Let op het woord proberen in de vorige zin.  
 

Geen bakkerij
Het is echter dankzij de inspanningen van Bernadette dat de klanten blijven toestromen. Inmiddels is vriendin Lucie bijgesprongen in de slagerij en hard nodig. De klanten blijven toestromen en de slagerij lijkt soms meer het buurtcafé. En dat terwijl Bruno zich steeds onhebbelijker begint te gedragen.
Vanaf dan begint een reeks dramatische gebeurtenissen, lugubere incidenten en romantische misverstanden. Maar dat moet je zelf maar ervaren. Tenzij je niet zo’n sterke maag hebt…

Vlot
De vrouwenslagerij is een vermakelijk verhaal, dat je in 1 ruk uitleest. Bepaalde ontwikkelingen deden mij denken aan deze film en dat leidde wat af. Maar Ilja Gort geeft zijn eigen wending aan het thema. Meer zal ik niet verklappen.

Geen vegetarische slager
Wat nog rest is de vraag waarom een vegetariër kiest voor een verhaal over een slagerij. Daarop geeft Ilja Gort morgen zelf antwoord in het eerste deel van het Grote Gort Vraaggesprek, waarbij 10 bloggers een vraag over De vrouwenslagerij stellen. Koken.blog trapt morgen de spits af met de eerste vraag.
Op twitter kan je het hele interview volgen via #devrouwenslagerij.

.

boek: De vrouwenslagerij van Ilja Gort [uitgeverij AW Bruna, isbn: 9789400502284] – meer culinaire boeken vind je in de rubriek Kookboeken

 

Lees ook:Het Grote Gort Vraaggesprek – vraag 1
Lees ook:Zoon Nigella Lawson vernoemd naar Bruno
Lees ook:Wakker Dier Verrukkelijk Vegetarisch kookboek voor mannen
Lees ook:De Vegetarier is online
Lees ook:Home of the Whopper is niet meer, of toch wel?

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “De vrouwenslagerij

  1. Elsa

    Ben het net aan het lezen, gisteravond begonnen. Schijnt vermakelijk te zijn ;-) )))

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn Auteur

      En heb je het inmiddes al uit? ;-)

        /   Reply  / 
  2. Pingback: Het Grote Gort Vraaggesprek – vraag 1 | Koken

  3. Elsa

    Nee helaas moet verbouwen bij de kinderen maar je kunt het boek bijna niet neerleggen. Levensgevaarlijk hoor, diep in de nacht doorlezen en dan de volgende ochtend weer vroeg de steiger op….;-)

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn Auteur

      Nee, doe dat maar liever niet! Dan maar iets langer genieten van de vrouwenslagerij…

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>