De Vegetarier is online

Gisteravond ging in Delft de website van de nieuwe vegetarische community devegetarier.nl online. Initiatiefneemster Antoinette Hertsenberg sprak over haar beweegredenen om vegetariër te worden. En ze vertelde over paar ontdekking van het succesvolle boek Vegeterranean, en natuurlijk ook over haar eigen bundeling van recepten in De dunne vegetariër. Dat niet minder succesvol is.

Ook had ze Mark Bittman uitgenodigd voor een lezing en zijn beweegredenen om parttime veganist te worden. Hij schreef het succesvolle basiskookboek De dikke vegetariër en is een inspirerend spreker.

Geen Mark Bittman
Maar helaas kon Mark Bittman vanwege familieomstandigheden niet aanwezig zijn. Toch leerden we hem een beetje kennen, via een filmpje van een lezing dat hij in 2007 op een Amerikaans congres gaf. Dat filmpje kan je hier ook bekijken.

Dirk-Jan Verdonk
En daarom was Dirk-Jan Verdonk uitgenodigd. Hij is twee maanden geleden gepromoveerd op het boek Het dierloze gerecht: een vegetarische geschiedenis van Nederland. En hij vertelde over de eerste bekende vegetariërs Pythagoras en Boedha (ca 5e eeuw voor Chr.), maar bovenal over de eerste in Nederland die gingen nadenken over de norm van het eten van het vlees: Domela Nieuwenhuis. Rond 1900 waren er heuse vegetarische restaurants in Nederland. Interessant om te horen vond ik dat in de tweede wereldoorlog nagenoeg iedereen vegetarisch at, omdat er geen voer voor het vee meer ingevoerd kon worden. De hongerwinter versterkte nog eens de negatieve associatie van het eten in de oorlog. Hoewel die eerste jaren van de oorlog mensen heel gezond bleken. De vraag ‘wat nu?’ hoeft hij als historicus natuurlijk niet te beantwoorden, maar Dirk-Jan Verdonk ziet wel veel in het verhaal van Mark Bittman.

De vegetarier.nl
De website devegetarier.nl heeft de boeken De dikke vegetariër van Mark Bittman en De dunne vegetariër van Antoinette Hertsenberg als basis. Over de recepten kan je met elkaar discussieren, je kunt foto’s van maken en uploaden van jouw versie van deze gerechten, maar je kunt natuurlijk ook zelf vegetarische recepten uploaden. Daarvoor moet je je alleen even gratis aanmelden. En natuurlijk zijn ze ook actief op twitter en hyves.

Mark Bitman – De Dikke Vegetarier – Karakter – isbn 9789061129479 – koop bij BOL.com
Antoinette Hertsenberger – De Dunne Vegetarier – Karakter – isbn 9789061129578Koop bij BOL.com

—————————————————————————————————-

Lees ook:Lezing Mark Bittman – De dikke vegetarier
Lees ook:De dikke en de dunne (vegetarier)
Lees ook:Recept tuinbonen met eieren en croutons
Lees ook:De snelle vegetariër
Lees ook:Paul McCartney wil vegetarische maandag

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De Vegetarier is online

  1. Pingback: Puur plantaardig | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>