Leer Limburgs koken

Vlaaien en zoervleisj, verder gaat mijn kennis van het typisch Limburgse eten niet. Netty Engels schreef al vaker Limburgse kookboeken. Samen met haar dochter Peetjie heeft ze nu 40 recepten zo opgeschreven dat kinderen ze kunnen koken. Het zure vlees had ik al eens gemaakt, een echte vlaai niet. En gelukkig staat daar recepten voor in Leer Limburgs koken

 Het leuke is dat alle recepten worden ingeleid. Met een verhaaltje over hoe het vroeger (lees: voor de Tweede Wereldoorlog) was. En daarmee wordt het ineens ook een erg leuk kookboek voor volwassenen. 
  

En dat erkennen beide dames ook. Niet alleen heel jonge koks, maar ook heel onervaren koks kunnen met Leer Limburgs koken  aan de slag. Nu wil ik mezelf tot geen van deze categorieën rekenen, voor mij geeft dit kookboek een leuke introductie in het Limburgse koken. En die achtergrondinformatie maakt het alleen maar leerzamer.

Wist je dat …
.. er voor de Tweede Wereldoorlog nauwelijks asperges werden geteeld in de provincie die er nu om bekend staat?
.. er vaak het hele jaar gegeten werd van het vlees van het varken dat in november geslacht werd?
.. worstenbroodjes alleen met Kerstmis werden gegeten, na de nachtmis of op Eerste Kerstdag?
.. van het restje vlaaiendeeg knapkoekjes werden gemaakt?
.. op Sint Maarten speciale pannenkoekjes gegeten werden, na hde Sinte Merte-vuren die overal werden aangestoken?

En zo leer je heel wat over de (oude) culinaire gebruiken van de meest Bourgondische provincie van ons land. Leuk!

. 

 boek: Leer Limburgs koken van Netty & Peetjie Engels [uitgeverij: Tic, isbn: 9789078407935]
- meer culiboeken vind je in de rubriek Kookboeken, of gebruik het zoekvenstertje rechtsboven op de site.

Lees ook:Meer kip, minder vlees
Lees ook:Afvallen met sbs6
Lees ook:Gezocht: historische Noord-Hollandse recepten
Lees ook:Recept Limburgs zoervleisj met appelstroop (zuurvlees)
Lees ook:Zo bereid je een kat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>