IJs – recepten van ijssalon Roberto Gelato

Na een superleuk kinderkookboek over ijs (Lekker ijs), werd het tijd voor een ijskookboek voor volwassenen. En hoewel ze daarmee de geheimen van de populairste ijssalon, Roberto Gelato in Utrecht prijsgeeft, is dat voor Carlina de Lorenzo geen enkel punt. Roberto is zo creatief in het verzinnen van lekker ijs, dat ze binnen de korste keren een geheel nieuw assortiment in de vitrine hebben liggen.

Het ijskookboek heet eenvoudig IJs. Het is een leuk, vrolijk, fleurig kookboek geworden. Tijd om Carlina wat vragen te stellen, over wat haar favoriete ijssmaak is, bijvoorbeeld. 
 


Carlina moet jonger dan een jaar geweest zijn toen ze haar eerste ijsje at. Haar opa had de eerste ijssalon van Nederland en haar hele familie maakt ijs. En nu maakt ze ijs met Roberto Coletti, naar wie hun ijssalon genoemd is. Als kind at ze het liefste chocoladeijs, en nog steeds is ze dol op chocolade- of andere roomijsmaken. Aan het einde van het interview verklapt ze wat haar favoriete ijs uit dit kookboek is.

Als eerste stelde ik de vraag: wat is voor jou het verschil tussen dit boek IJs en je vorige voor kinderen?
Voor het vorige boek heb ik mijn taalgebruik aan moeten passen om het leesbaar te maken voor jongere lezers. Daarnaast heb ik me voor dit boek alleen laten beperken door de verkrijgbaarheid van ingrediënten, de recepten zijn dus moeilijker. En daarnaast is ook hard gewerkt aan de vormgeving; full colour en het ijs zou je zo van de pagina’s willen likken.

Wie verzint bij jullie de ijssmaken? En hoe gaat dat dan?
Bijna altijd is dat Robert. Hij kan heerlijk koken en met ijs is dat precies hetzelfde. Hij ziet overal ijs en droomt er ook van. Wist je dat hij bijvoorbeeld ook ijs van kindertranen wilde maken? Helaas, of gelukkig, was er niet voldoende kinderverdriet om van de tranen ijs te maken.
Mij maakt dat lui. Dat was thuis al, mijn moeder en zussen kookten de sterren van de hemel. Ik hoefde alleen maar te genieten van het eten. En nu is dat met Robert en ijs weer zo.

Is er echt geen ijsje bij dat jij verzonnen hebt?
Ja, echt! Wel sparren we altijd samen over combinaties of nieuwe smaken, hij laat mij ook altijd als eerste proeven. Ik heb wel voorstellen gedaan voor Nederlandse smaken en ze hem voorgelegd. Sommige tips heeft hij naar recepten vertaald, andere heeft hij beleefd ‘verbeterd’ en omgebogen naar een andere smaak.

Okay, en de hamvraag; wat is jouw favoriete ijsje uit dit boek? En waarom?
Oei, eentje maar? Ik vind de crema di prosecco misschien wel het lekkerst, omdat hij onverwacht is, een twist heeft en simpel maar toch exclusief. Afgelopen winter heb ik het gemaakt op een feestje van mijn vriendin Esther, er was niemand die het niet lekker vond.

En wat is Roberto’s favoriete ijssmaak uit dit boek?
Honing en Maanzaad

Komt er volgende zomer weer een boek over ijs van jullie?
Haha, met al die 7-daagse werkweken die we nu hebben, verlang ik eerst naar een beetje vrij. Maar het kan best dat als we weer een paar dagen niets hebben gedaan, er nieuwe ideeën opspringen. Roberto kwam vorige maand met een voorstel dat ik voor nu even naast me neer leg. Maar wie weet…

boek: IJs van Carlina de Lorenzo [uitgeverij: MillerMedia, isbn: 9789044334296] – Meer culiboeken vind je in de rubriek kookboeken.

-

Lees ook:Lekker ijs
Lees ook:Win het kookboek Lekker ijs
Lees ook:Bestel je ijsje per sms
Lees ook:Margaritaijs nu ook te koop
Lees ook:Zelf ijsjes maken?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>